Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την πολυεπίπεδη κρίση στην οικονομία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις, ικανές να παίρνουν τολμηρές αποφάσεις.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται καθιστούν προβληματικές τις όποιες συμμαχικές κυβερνήσεις.

Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται σύντομα να περάσει τροπολογία που θα αυξάνει κατά 10 έδρες το μπόνους του πρώτου κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και τις αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα εκλογικό κλίμα.

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο τακτικισμό που έχει ως στόχο να συσπειρώσει τη βάση τους.

εκλογικός νόμος

Τα εκλογικά σενάρια επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταγράφουν νέα φθορά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μπορεί να αποτελέσουν πειρασμό για το Μαξίμου και να στηθούν κάλπες τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι εκλογές πιθανότατα θα γίνουν τον Οκτώβριο, οπότε έτσι κι αλλιώς το κλίμα διαμορφώνεται.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται ανατρέπει τον πολιτικό σχεδιασμό.

Στην κατεύθυνση αυτή αναζητείται νέο αφήγημα, το οποίο θα αποτυπώνεται στο καθοριστικό δίλημμα, για το ποιος είναι ικανός να διαχειριστεί την κρίση που έχει προκαλέσει στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο κόσμος θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.