Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% την Πέμπτη, καθώς αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες για τις διαταραχές της ναυσιπλοΐας κατά μήκος της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι επιδεινώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούσαν κατά 97 σεντς, περίπου 1,2%, στα 78,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Μαρτίου υποχωρούσε κατά 91 σεντς, περίπου 1,1%, στα 78,63 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI διαπραγματεύονταν 1,03 δολάρια, ή περίπου 1,4%, χαμηλότερα στα 73,08 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 2% την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk δήλωσε ότι έχει προγραμματίσει αρκετές δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να ταξιδέψουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας τις επόμενες εβδομάδες, αφού κάλεσε σε προσωρινή διακοπή των δρομολογίων αυτών αυτόν τον μήνα μετά από επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χούτι της Υεμένης.

Σύμμαχοι των ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στην Prosperity Guardian

Ωστόσο, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταστολή των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής συντονισμένη δράση όπως αναμενόταν.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολλοί σύμμαχοι δεν θέλουν να συνδεθούν με αυτήν, γεγονός που εν μέρει αντανακλά τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία έχει δει τις ΗΠΑ να διατηρούν σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ, ακόμη και όταν αυξάνεται η διεθνής κριτική για την επίθεσή του.

Διαβάστε ακόμη: