Με κέρδη αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς η προοπτική επιβολής αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και της Ρωσίας, αντισταθμίζει τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με ένα σημαντικό παγκόσμιο πλεόνασμα το 2025.
Το Brent παραμένει σταθερά πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο περίπου 3% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 70 δολάρια.
Ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας έχει υποσχεθεί επιστροφή στη «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει νέες κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.
Η προοπτική αυστηρότερων κυρώσεων προκάλεσε για λίγο μια ανοδική έξαρση στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα του πετρελαίου σημείωσε επίσης άλμα.
Αντίποινα Καναδά
Ο Καναδάς, εν τω μεταξύ, εξετάζει τη χρήση εξαγωγικών φόρων σε σημαντικά εμπορεύματα που εξάγει στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου και του πετρελαίου, εάν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς. Τα μέτρα, ωστόσο, θα είναι η έσχατη λύση, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Πλεόνασμα το 2025
Η παγκόσμια αγορά είναι αντιμέτωπη με πλεόνασμα το επόμενο έτος, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει εκ νέου την αναζωογόνηση της προσφοράς, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεσή του την Πέμπτη.
«Οι traders δεν είναι πρόθυμοι να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω μέχρι το τέλος του έτους» λόγω των ανησυχιών για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο Anindya Banerjee, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων και νομισμάτων στην Kotak Securities στη Βομβάη. Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε στενό εύρος τιμών μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, πρόσθεσε.