Το σερί των τριών εβδομάδων με πτώση έσπασε το πετρέλαιο, κλείνοντας μεν πτωτικά την Παρασκευή ανοδικά δε την εβδομάδα, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πιο σφιχτή η αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου, αλλά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα σχεδόν 4% υψηλότερα, καθώς η καλοκαιρινή ζήτηση καυσίμων αναμένεται να μειώσει τα αποθέματα τις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που η σεζόν έχει ξεκινήσει με χλιαρό ρυθμό.

Το West Texas Intermediate, συμβόλαιο Ιουλίου έκλεισε την Παρασκευή στα 78,45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 17 σεντς ή 0,22%. Οι τιμές του από την αρχή του χρόνου έχουν ενισχυθεί κατά  9,5%.
Το Brent, συμβόλαιο Αυγούστου υποχώρησε στα 82,62 δολάρια το βαρέλι, κατά 13 σεντς ή 0,16%. Από την αρχή του έτους έχει καταγράψει άνοδο κατά 7,2%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, μιλώντας στο CNBC είπε ότι ο κίνδυνος είναι ανοδικός για τις τιμές του πετρελαίου, αν και τα κέρδη θα είναι αρκετά περιορισμένα.

«Υπάρχει κατά κάποιο τρόπο το ανοδικό επιχείρημα ότι μπαίνουμε στο καλοκαίρι, ότι οι εργασίες στα διυλιστήρια θα είναι εξαιρετικά ισχυρές που θα μειώσουν τα αποθέματα» εξήγησε στο «Squawk Box» την Παρασκευή.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως και 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά θα επιστρέψουμε ξανά» σημείωσε και πρόσθεσε «Δεν θα πάμε στα 95 δολάρια, σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στα 100 δολάρια το βαρέλι εδώ».

Αν και η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και έχει επικεντρωθεί εκ νέου στα θεμελιώδη, η RBC Capital Markets προειδοποίησε τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

«Παρακολουθούμε στενά εάν η αποχώρηση του Benny Gantz από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εν καιρώ πολέμου θα γείρει τη ζυγαριά υπέρ μιας χερσαίας επιχείρησης με στόχο την απώθηση της Χεζμπολάχ πίσω  στα σύνορα», είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων, στους πελάτες του RBC σε σημείωμα την Πέμπτη. .

Το πετρέλαιο παραμένει πολύ κάτω από τα ετήσια υψηλά που έφθασε τον Απρίλιο, αλλά έχει ανακτήσει έδαφος μετά από ένα ξεπούλημα την περασμένη εβδομάδα που ώθησε τις τιμές σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αφού ο ΟΠΕΚ+ αποκάλυψε σχέδια για αύξηση της παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο.

Το καρτέλ διατηρεί όλες τις μείωσεις στην παραγωγή μέχρι τον Οκτώβριο και έχει προχωρήσει σε δύο δόσεις μειώσεων μέχρι το τέλος του 2025.

Διαβάστε ακόμη