Είστε στα 30 σας και δεν έχετε αποταμιεύσει πολλά για τη συνταξιοδότηση… δεν είστε οι μόνοι.

Από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το μέσο υπόλοιπο του 401(k) για τους κατόχους λογαριασμών στη δεκαετία των 30 ήταν περίπου 20.400 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Fidelity Investments, του μεγαλύτερου παρόχου 401(k) των ΗΠΑ.

Αυτό απέχει πολύ από τα 1,46 εκατομμύρια δολάρια που ο μέσος Αμερικανός πιστεύει ότι θα πρέπει να αποταμιεύσει για να συνταξιοδοτηθεί με άνεση, σύμφωνα με τη μελέτη 2024 Planning and Progress της Northwestern Mutual.

Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Ακόμη και αν έχετε ελάχιστες ή καθόλου αποταμιεύσεις για συνταξιοδότηση, μπορείτε να επανέλθετε σε τροχιά – και ακόμη και να συνταξιοδοτηθείτε ως εκατομμυριούχος. Απλώς μπορεί να χρειαστεί να βάζετε στην άκρη λίγο περισσότερα χρήματα κάθε μήνα απ’ ό,τι αν είχατε ξεκινήσει νωρίτερα.

Το CNBC υπολόγισε με πόσα χρήματα θα μπορούσατε να συνταξιοδοτηθείτε αν συνεισφέρατε 1.000 δολάρια το μήνα σε μια επένδυση συνταξιοδότησης ξεκινώντας από την ηλικία των 25, 30 και 35 ετών. Αυτοί οι υπολογισμοί προϋποθέτουν ένα αρχικό υπόλοιπο 0 δολάρια και ένα ετήσιο ποσοστό απόδοσης 6% ή 8% μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Επιπλέον, οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη απρόβλεπτα γεγονότα όπως η αστάθεια της αγοράς.

Αν ξεκινήσετε από 25

Κερδίζοντας 6% ετήσια απόδοση: 2.001.448 δολάρια
Κερδίζοντας 8% ετήσια απόδοση: $3.514.281

Αν ξεκινήσετε στα 30

Κερδίζοντας 6% ετήσια απόδοση: $1,431,834
Κερδίζοντας 8% ετήσια απόδοση: $2,306,175

Αν ξεκινήσετε στα 35

Κερδίζοντας 6% ετήσια απόδοση: $1,009,538
Κερδίζοντας ετήσια απόδοση 8%: $1.500.295

Όπως μπορείτε να δείτε στους υπολογισμούς, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αποταμιεύετε για τη συνταξιοδότηση, τόσο το καλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δίνετε στις εισφορές σας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αυξηθούν μέσω της δύναμης του ανατοκισμού.

Προσπαθήστε όμως να μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο υπόλοιπο του λογαριασμού σας ανά πάσα στιγμή, καθώς αυτό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας, όπως η αστάθεια της αγοράς.

Αντ’ αυτού, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες συνιστούν συνήθως να εστιάζετε στο ποσοστό αποταμίευσης, το οποίο είναι το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός σας που συνεισφέρετε στους συνταξιοδοτικούς σας λογαριασμούς, όπως το 401(k). Η Fidelity συνιστά να στοχεύετε σε ένα ποσοστό αποταμίευσης 15%, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντίστοιχων εισφορών από τον εργοδότη σας.

Και να θυμάστε, δεν πειράζει να ξεκινήσετε από μικρό ποσό και να ανεβείτε προς τα πάνω.

«Έχετε αρκετό χρόνο, απλώς θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα ελαφρώς πιο επιθετικό ποσοστό αποταμίευσης από ό,τι θα είχατε αν είχατε ξεκινήσει νωρίτερα. Και αυτό δεν πειράζει», δήλωσε η Anne Lester, ειδική σε θέματα συνταξιοδότησης και συγγραφέας του βιβλίου «Your Best Financial Life: Save Smart Now for the Future You Want», δήλωσε στο CNBC τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη: