Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε την Τετάρτη ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η πρόβλεψη προκάλεσε μια αυστηρή προειδοποίηση από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ Fatih Birol, ο οποίος πρότεινε οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον κόσμο να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές με τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Υπερπροσφορά πετρελαίου

Στην τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά, με τίτλο Oil 2024, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης, προτού τελικά φθάσει στην κορύφωσή της κοντά στα 106 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Αυτό το επίπεδο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.

Ταυτόχρονα, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η συνολική παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα εκτοξευθεί σε σχεδόν 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 – ποσότητα 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως πάνω από την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση, σημειώνει το CNBC.

Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν – εκτός από το αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid.

Προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές πετρελαίου, μεταξύ άλλων για την αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία και τις οικονομίες των παραγωγών στον ΟΠΕΚ και πέραν αυτού.

«Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία αποδυναμώνεται, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια προχωρά και η δομή της οικονομίας της Κίνας μεταβάλλεται, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φθάσει στην κορύφωσή της έως το 2030», ανέφερε σε δήλωσή του ο Birol του ΙΕΑ.

«Οι προβλέψεις αυτής της έκθεσης, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, δείχνουν ένα σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς να αναδύεται αυτή τη δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες ίσως να θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι επιχειρηματικές στρατηγικές και τα σχέδιά τους είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα», πρόσθεσε.

Η έκθεση έρχεται καθώς οι χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφονται στις καθαρές τεχνολογίες και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό έχει παραμείνει στο 80% περίπου για δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αν και αναμένει ότι αυτό θα μειωθεί στο 73% περίπου μέχρι το 2030.

Η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί περαιτέρω στις προηγμένες οικονομίες
Παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, ο ΙΕΑ σημείωσε ότι, ελλείψει ισχυρότερων μέτρων ή αλλαγών στην πολιτική, η ζήτηση αργού αναμένεται να είναι ακόμη περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα υψηλότερη έως το 2030 από ό,τι το 2023.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ζήτηση από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, καθώς και από τους τομείς των αερομεταφορών και των πετροχημικών προϊόντων.

Στις προηγμένες οικονομίες, ωστόσο, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι σε πορεία να πέσει κάτω από τα 43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2030, από σχεδόν 46 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι. Εκτός από την πανδημία του κορωναϊού, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η τελευταία φορά που η ζήτηση πετρελαίου από τις προηγμένες οικονομίες ήταν τόσο χαμηλή ήταν το 1991.

Διαβάστε ακόμη