Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από 3%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς μεταδίδονται από διάφορες πηγές ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 3,66% στα 85,76 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 3,44%, στα 90,11 δολάρια, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άνοδο καταγράφουν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Οι τιμές spot του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα $2.411,09 ανά ουγγιά, ενώ το γεν ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 153,93 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πόλης Ισφαχάν.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flight Radar 24 έδειξε ότι πολλές πτήσεις εκτράπηκαν πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο νωρίς την Παρασκευή.

Ο «πόλεμος σκιών» τελείωσε

Το Ισραήλ υποσχέθηκε την Κυριακή να «απαιτήσει ένα τίμημα» από το Ιράν ως απάντηση στη μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου εναντίον του εβραϊκού κράτους. Μία ημέρα νωρίτερα, το Ιράν έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

«Με τα προφανή χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν σήμερα, σε αντίποινα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, έχουμε πλέον έναν άμεσο θερμό πόλεμο έθνος με έθνος», δήλωσε ο διευθυντής της Rapidan Energy για την Παγκόσμια Υπηρεσία Πετρελαίου, Clay Seigle, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Το κεφάλαιο του “σκιώδους πολέμου” έφτασε στο τέλος του», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθορίσουμε τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές πετρελαίου στον επεκτεινόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι να διακοπούν οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Αραβικό Κόλπο. Η περιοχή είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Μια διακοπή ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ενός βασικού σημείου αποχέτευσης που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου , θα προκαλούσε επίσης την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου προς τα πάνω.

«Μια διαταραχή του Ορμούζ θα ήταν πολύ σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας ενδεχομένως τις τιμές του πετρελαίου πολύ ψηλά, σε τριψήφια επίπεδα που θα προκαλούσαν καταστροφή της ζήτησης», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: