ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιοδική έρευνα της ΕΚΤ αποκαλύπτει αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και αναμενόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος

Τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση (SAFE) στη ζώνη του ευρώ.

Οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ διαπίστωσαν συνεχή βελτίωση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά το αυξανόμενο κόστος υλικών, ενέργειας και εργασίας επηρέασε την κερδοφορία τους. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται ακόμη να αυξηθεί τους επόμενους έξι μήνες, αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν στον προηγούμενο γύρο έρευνας.

Στον τελευταίο γύρο της εξαμηνιαίας έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση (SAFE) στη ζώνη του ευρώ, και καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εταιρείες ανέφεραν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να βελτιώνεται. Αυξήσεις στον κύκλο εργασιών αναφέρονται συχνότερα μεταξύ των μεγάλων σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Ωστόσο, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και το καθαρό ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας έφτασε το 93%, ενώ αύξηση στο κόστος εργασίας αναφέρθηκε από το 71% των επιχειρήσεων.

Και τα δύο αυτά στοιχεία βρίσκονται σε νέες ιστορικά υψηλά επίπεδα– για δεύτερο συνεχόμενο γύρο της έρευνας. Λόγω της αύξησης του κόστους, η κερδοφορία αποδυναμώθηκε, με τις ΜΜΕ (καθαρό -19%) και τις μεγάλες επιχειρήσεις (-9%) να αναφέρουν μείωση των κερδών.

Οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ σηματοδοτούσαν αυξημένη ανάγκη για χρηματοδότηση από όλα τα μέσα, ενώ έδειξαν ότι η διαθεσιμότητά τους μειώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 9% των επιχειρήσεων να αναφέρει διεύρυνση του χρηματοδοτικού κενού.

Όσον αφορά τις κατηγορίες μεγέθους, ένα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό αναφέρθηκε συχνότερα από μεγαλύτερες εταιρείες (11%) παρά από ΜΜΕ (7%).

Επιπλέον, οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ ανέφεραν αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, με το 71% αυτών να αναφέρει υψηλότερα τραπεζικά επιτόκια (από 34% τον προηγούμενο γύρο) και ένα καθαρό 49% να υποδηλώνει επιδείνωση σε άλλους όρους και προϋποθέσεις (δηλ. αμοιβές και προμήθειες). Συγκρίσιμα επίπεδα δεν έχουν παρατηρηθεί στο SAFE από το 2011.

Αυτές οι εξελίξεις συνάδουν με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της ζώνης του ευρώ για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022, η οποία υποδηλώνει αυστηρότερες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις και άλλους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και διεύρυνση περιθωρίων που εφαρμόζονται στα τραπεζικά δάνεια.

Αν και οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα SAFE υπέδειξαν σημαντική αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης, ωστόσο δεν ανέφεραν αλλαγές στην προθυμία των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις.

Το καθαρό ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν εμπόδια στη λήψη τραπεζικού δανείου παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 7%.

Οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση της διαθεσιμότητας εξωτερικής χρηματοδότησης τους επόμενους έξι μήνες, καθώς και μειωμένη ικανότητα κάλυψης των χρηματοδοτικών τους αναγκών με εσωτερικά κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμη: