Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι σήμερα Τρίτη, μετά από ένα ισχυρό ράλι την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αντιστάθμισαν τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,50 δολ. ή 1,96%, στα 75,21 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 1,47 δολάρια ή 2,04% στα 70,68 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent είχε κερδίσει έως και 2,60 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα και το WTI έως και 3,30 δολάρια.

Η άνοδος του αργού προέκυψε σε συνέχεια των δηλώσεων απο την Σαουδική Αραβία -κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο- το Σαββατοκύριακο ότι η παραγωγή του θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η ασθενέστερη ζήτηση, η ισχυρότερη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, η πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα σημαίνει ότι η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας είναι απίθανο να υποστηρίξει μια «βιώσιμη αύξηση των τιμών» στα υψηλά 80$-χαμηλά $90, ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σχετικό σημείωμα την Τρίτη.

Η υποχώρηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent – όπου η τρέχουσα αξία είναι υψηλότερη από ό,τι τους επόμενους μήνες – επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου με το spread έξι μηνών να φτάνει στο υψηλό πέντε εβδομάδων στα 2,20 $/βαρέλι τη Δευτέρα. Υποχώρησε περίπου στα 1,96 $/βαρέλι την Τρίτη.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) πρόκειται να ανακοινώσει τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές της προοπτικές την Τρίτη το απόγευμα, ενώ τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας τον Μάιο την Τετάρτη θα δώσουν νέες ενδείξεις ζήτησης για τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα