Ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024, δήλωσε εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος των μειώσεων της προσφοράς. Η Σαουδική Αραβία θα προβεί σε πρόσθετη εθελοντική περικοπή ως μέρος της συμφωνίας.

Η συμφωνία, ήρθε μετά από μια διαμάχη της τελευταίας στιγμής με Αφρικανά μέλη, με αιχμή τη Νιγηρία, που είχαν απειλήσει να εκτροχιάσουν τη συνεδρίαση, καθώς διαφωνούσαν για το πώς μετρώνται οι περικοπές στην παραγωγή, γεγονός που καθυστέρησε τη συνάντηση αρκετές ώρες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η διαφωνία προκάλεσε σωρεία παράπλευρων συναντήσεων καθώς οι υπουργοί παζάρευαν για τις λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί πραγματοποίησαν συναντήσεις και μετέβησαν μεταξύ ξενοδοχείων της Βιέννης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχριτο απόγευμα της Κυριακής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για αλλαγή στον τρόπο μέτρησης των περικοπών παραγωγής τους, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους. Αλλά το κέρδος των ΗΑΕ θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών.

Μόλις δύο μήνες αφότου ο όμιλος αποκάλυψε μια περικοπή-έκπληξη, αποφασίστηκε μια πρόσθετη μείωση. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν 11% τον Μάιο.


Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός του στις αγορές πετρελαίου. Οι κυρώσεις έχουν επανασχεδιάσει τον χάρτη πετρελαίου και η σύμμαχος του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, στέλνει πλέον περισσότερο πετρέλαιο στην Ασία, ανταγωνιζόμενη τη Σαουδική Αραβία στην παραδοσιακή της αγορά. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τις περικοπές παραγωγής που έχει υποσχεθεί.

Διαβάστε περισσότερα