Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά ο δεύτερος γύρος εκλογών ο οποίος είναι προγραμματισμένος για την 25η Ιουνίου. Πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από του Μαΐου γι’ αυτό και δεν χαρακτηρίζονται ως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές». Αυτή τη φορά, οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και όχι με απλή αναλογική.

Σε αυτές τις εκλογές, ανάμεσα στις αλλαγές, μπορεί να είναι και το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσει κάποιος, αφού θα υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα. Οι πολίτες μπορούν να βρούν εύκολα το που ψηφίζουν μέσα από την πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

Η διαδικασία παραμένει η ίδια:

  • βάζετε το όνομα,
  • το επώνυμο,
  • το πατρώνυμο
  • και το μητρώνυμο και βρίσκετε που θα ψηφίσετε.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με λίστα και άρα δεν θα χρειαστεί να βάλουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια. Οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε απαντήσεις σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, που έχουν ανακύψει σχετικά με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου, ώστε οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες σε περίπου τρεις εβδομάδες, να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Αναλυτικά:

1) Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών που διεξήχθησαν την 21η Μαΐου;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μία ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

2) Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

3) Πώς ψηφίζω βουλευτές;

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν, δε θα υπάρχει στιλό.

4) Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραμένουν σε ισχύ;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και για οιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων, καθίστανται άκυρα και δε δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

5) Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

6) Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https:/apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Τονίζεται ότι για την έγκριση της αίτησης, εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

7) Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

8) Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

Διαβάστε περισσότερα