«Οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν επιδεικνύουν ότι η Eυρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της, παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ των τελευταίων ετών», ανέφερε σήμερα (13/02) ο Πασκάλ Ντόναχιου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

«Η οικονομική ανάπτυξη για το 2023 αυξάνεται λίγο σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πληθωρισμός μειώνεται, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο», υποστήριξε.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης, «υπό το φως» των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, την αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις της επιθετικότητας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις, καθώς στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, εν όψει της δήλωσης για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024, που θα εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Διευθυντής του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα κάνει απολογισμό της κατάστασης των αγορών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαρακτηρίζεται από απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους, σε σύγκριση με την κορύφωση που επετεύχθη το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό οφείλεται στα ακόμη άφθονα αποθέματα των χωρών της Eυρωζώνης, τον ήπιο χειμώνα και την εισαγωγή ανώτατου ορίου στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι συζητήσεις θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση μελλοντικών προκλήσεων δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν λάβει οι χώρες της Eυρωζώνης ώστε να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να γίνουν περισσότερο στοχευμένα, καθώς η πίεση της αγοράς υποχωρεί, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή. Τον Δεκέμβριο, οι Υπουργοί της Eυρωζώνης δεσμεύθηκαν να καταργήσουν σταδιακά τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν.

Διαβάστε ακόμη: