Toν δρόμο για την κατοχύρωση των σημερινών επιπέδων και την κατάκτηση νέων υψηλοτέρων άνοιξε η τριμηνιαία αναδιάρθρωση Φεβρουαρίου των δεικτών MSCI, αφού επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που ήθελε τη μετοχή της Motor Oil να εισέρχεται από τον MSCI Global Small Cap Indexes στον MSCI Global Standard Indexes.

Πρόκειται για μια χωρίς άλλο σημαντική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στους πολλούς θετικούς παράγοντες οι οποίοι συντρέχουν την τελευταία περίοδο και φέρνουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καλλιεργώντας το κλίμα μιας θετικής «συνωμοσίας».

Επιτρέπει έτσι την κατάκτηση για τον γενικό δείκτη μετά από πολλά έτη –τον Ιούνιο του 2010– επιπέδων που δηλώνουν σαφώς αλλαγή σελίδας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Την Πέμπτη το βράδυ επιβεβαιώθηκε τελικά η προσδοκία ότι στην αξιολόγηση της Morgan Stanley Capital International (MSCI) θα υπήρχαν προσθήκες ελληνικών τίτλων, με την είσοδο της Motor Oil (ημερομηνία εκτέλεσης είναι η 1η Μαρτίου 2023).

Για τη Motor Oil, η So Gen ανέφερε λόγο προσθήκης την αύξηση της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase).

Σε ό,τι αφορά τις εισροές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας, ορίζονται στα 74,69 εκατ. δολάρια περίπου (3 εκατ. μετοχές περίπου).

Motor Oil: Προμέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Αποκοπή στις 21/110 ευρώ, στις 7 Ιουλίου η αποκοπή

Τι έρχεται …

Τα καλύτερα όμως έρχονται από την πλευρά της αμερικανικής εταιρίας: Η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς και ενδεχομένως των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται στις 11 Μαΐου 2023, δηλαδή στην επόμενη αξιολόγηση.

Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και πλέον Motor Oil.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε σε μια περίοδο διαρκούς ανοδικής πορείας, αυτό δεν συμβαίνει με καμία αγορά στον κόσμο.

Δημιουργούνται όμως οι προϋποθέσεις για διαρκή αναβάθμιση με τις συνήθεις διορθώσεις να βρίσκονται στο «πρόγραμμα».

Βασικό ρόλο σε όλα αυτά θα παίξει το πολιτικό κλίμα ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Όμως πρέπει να τονιστεί ότι μακροπρόθεσμα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι θα επιτρέψουν στον γενικό δείκτη να βρεθεί σε νέα υψηλά επίπεδα, αφού υπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι οι οποίοι συντρέχουν προς τούτο.

Στα αζήτητα θα μείνουν δυο μετοχές

Οι… υποκινητές

Επιγραμματικά αναφερόμαστε σε ορισμένους από αυτούς, όχι αναγκαία με αξιολογική ή χρονική σειρά:

Στο ελληνικό χρηματιστήριο συντελείται σήμερα μια μικρή επανάσταση που θα έχει μακροχρόνιες θετικές συνέπειες.

Η αγορά έχει πλέον αποδεσμευτεί από τις κύριες και χρόνιες αγκυλώσεις της.

Πολλές εταιρίες έχουν αναγεννηθεί, άλλες βρίσκονται στο στάδιο μια δημιουργικής αναζήτησης.

Αυτό δηλοί και το γεγονός ότι κάποια από τα λεγόμενα «κουφάρια» του παρελθόντος αλλάζουν σήμερα όψη και μεταμορφώνονται σε ωραίους κύκνους ικανούς να προσφέρουν νέες συγκινήσεις στους μετόχους τους.

Αρκεί όλοι οι συντελεστές της αγοράς να έχουν διδαχθεί από το παρελθόν και να μην επανέλθουν στις παλαιές τους «συνήθειες».

Θέλουμε να πούμε, με αφορμή και την υπόθεση της MIG, ότι σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλά ντιλ.

Πρέπει όμως να τηρηθούν οι κανόνες και να μη δοθεί σε ορισμένους «έξυπνους» αφορμή για άκοπη κερδοσκοπία, η οποία θα τους προσφέρει κέρδη λόγω εσωτερικής πληροφόρησης και άλλων υπόγειων «διαδρομών».

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η διαρκής εγρήγορση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η άμεση επέμβασή της σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ακραία φαινόμενα.

Κατά τα λοιπά οι δρόμοι είναι ανοικτοί παρά τις αναταράξεις που ίσως πρόσκαιρα θα σημειωθούν: Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιες διαδικασίες και αν μεσολαβήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η δυναμική της αγοράς, όπως έχουμε επισημάνει επί σειρά εβδομάδων, δεν πρόκειται να χαθεί: Η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη, άρα τα καλύτερα έρχονται, αφού ο δανεισμός για το Ελληνικό Δημόσιο θα «αλλάξει πίστα» και μια σειρά θετικές συνέπειες θα εμφανιστούν στο σύνολο του ελληνικού επιχειρείν.

Υπήρξε κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης στην υπόθεση της MIG; Η αγορά βοά ότι δύο (2) πρωτοκλασάτα στελέχη αγόρασαν μετοχές τον Ιανουάριο και ότι «παλιοί» και νέοι παίκτες ήταν στο κόλπο!

Μεγάλα ντιλ

Σε όλα αυτά θα έλθουν να προστεθούν και άλλοι παράγοντες: Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις άλλωστε ακόμη και ξεκομμένες εδώ και καιρό από το γενικότερο πλαίσιο μας επιφυλάσσουν θετικές εκπλήξεις με διεθνείς συνεργασίες και γενικότερα ανοίγματα.

Όσα συμβαίνουν σε μια σειρά από αυτές στους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας, των πετρελαίων και των κατασκευών το επιβεβαιώνουν.

Οι εκπλήξεις πολλές και μη αναμενόμενες: Η κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλες περιπτώσεις το επιβεβαιώνει.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Attica Bank, η τράπεζα που ταλαιπωρήθηκε όσο καμιά άλλη στο παρελθόν φαίνεται τώρα να βρίσκει τον δρόμο της.

Σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα στεγαστικά δάνεια δείχνει ότι από στενή χρηματιστηριακή οπτική ο μεγάλος κίνδυνος έχει εκλείψει και πλέον το θετικό κλίμα φαίνεται να κυριαρχεί.

Προς τούτο αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και το αναμενόμενο ΟΚ της ευρωπαϊκής εποπτείας για διανομή μερίσματος τουλάχιστον για δύο τράπεζες (Eurobank και Εθνική).

Ήδη η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχει ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ, με την Eurobank να βρίσκεται στα 5 δισ., την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 δισ., την Alpha Bank στα 3 δισ. ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση της Optima Bank

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία το 2023, ξεπερνώντας σε απόδοση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ευθυγραμμισμένο με τα αντίστοιχα της Νότιας Ευρώπης, σημειώνει σε έκθεσή της η Optima Bank.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί την ανοδική της στάση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι.

Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι πιο επιφυλακτική μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση και αναμένει ότι η αστάθεια θα κλιμακωθεί πριν/και εντός της εκλογικής περιόδου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ωστόσο, η Optima Bank πιστεύει ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη αστάθεια θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές και εντός του 2ου εξαμήνου του 2023.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών καθώς και για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς.

Έτσι, η χρηματιστηριακή παραμένει θετική τόσο για τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα όσο και για μετοχές αξίας (value stocks).

Οι κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλό είναι οι μετοχές των:

• Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή-στόχο τα 2,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 34,4%.
• Alpha Βank, με στόχο το 1,48 ευρώ και περιθώρια ανόδου 14,4%.
• Motor Oil με τιμή-στόχο στα 27,9 ευρώ και περιθώριο 22,9%.
• Helleniq Energy, με στόχο τα 9,2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 18,6%.
• Mytilineos, με τιμή-στόχο στα 30,8 ευρώ και περιθώριο 24,5%
• ΟΠΑΠ, με στόχο τα 17,1 ευρώ και περιθώριο 17,9%.
• Jumbo, με τιμή-στόχο στα 22,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 27%.

Διαβάστε ακόμη: