«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο (10/9).
O ίδιος ο πρωθυπουργός έριξε τον πήχη των προσδοκιών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς αναμένονται σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, αλλά και το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.
Η αποκλιμάκωση της τιμής της αμόλυβδης οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να εξαιρέσει από το πακέτο μέτρων στήριξης το fuel pass 3 καθώς κρίνεται ότι ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος πρέπει να διατεθεί σε άλλους τομείς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Έξι καταλύτες που θα καθορίσουν το τελικό «πακέτο της ΔΕΘ»
- Την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022.
- Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού
- Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο.
- Ένα κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό.
- Την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.
- Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση
Το «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
-Επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια
-Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 700.000 νοικοκυριά)
-Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (η τρίτη κατά σειρά)
-Αύξηση των συντάξεων
-Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος
– Ρυθμίσεις για χρέη
– Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια
– Επιταγή ακρίβειας υψους 200 ευρώ τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες
Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ για το 2022
Η βοήθεια που θα δοθεί φέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9», ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος και πρωτογενές πλεόνασμα το 2023), γιατί οι αγορές το αξιολογούν σοβαρά». Πρόσθεσε δε, πως «πρώτα μετράμε, πρώτα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι διαθέτουμε και μετά προχωράμε στις επιλογές (των μέτρων στήριξης). Υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο αρχικός δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις του ρεύματος και ο δεύτερος στο Fuel pass-2 και στους αγρότες. Ο νέος ή ο προσδοκώμενος δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τα έσοδα του προϋπολογισμού και του τουρισμού, ανέφερε. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς όσο περισσότεροι πόροι διατίθενται εκεί για μέτρα στήριξης, τόσο περιορίζονται από άλλες επιλογές.
Ωστόσο, είπε ότι είναι δεδομένα, ως μόνιμα μέτρα από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Για το επίδομα θέρμανσης (αύξηση ποσού και διεύρυνση αριθμού δικαιούχων) παρέπεμψε ουσιαστικά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται στον υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο». Όπως επίσης παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.