Έχει φθάσει στα αυτιά μου η φήμη που εσχάτως αιωρείται σε πολιτικούς κύκλους, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε ανύποπτη χρονική στιγμή και αφού κάτσει η σκόνη όσον αφορά το θέμα των «παρακολουθήσεων»!

Οι διακινητές της φημολογίας αυτής εστιάζουν στο γεγονός ότι επειδή βάσει των δημοσκοπήσεων η ΝΔ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ούτε στις δεύτερες με την ενισχυμένη του Γεραπετρίτη (τρομάρα του), ο πρωθυπουργός για το «καλό του τόπου» θα αλλάξει και πάλι τον εκλογικό νόμο προκειμένου το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με ποσοστό γύρω στο 36%!

Το ζήτημα ωστόσο που εγείρεται – και στις μέρες μας καθίσταται ακόμη πιο ουσιώδες λόγω συγκυριών- είναι κατά πόσον με βάση τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 36%, από 38,2% που απαιτείται βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου για αυτοδυναμία ή υπάρχει ο εφικτός κίνδυνος να περάσει «κάτω από τον πήχη»!

Να μην αγγίξει δηλαδή το 36% και να κινηθεί (πολύ;) χαμηλότερα αυτού!

Υπό το πρίσμα αυτό η διαπόμπευση θα είναι τεράστια!

Οπότε το καλύτερο θα ήταν, ακόμη και αν το σκέφτονταν στην κυβέρνηση, να αφήσουν τα σχέδια αυτά κατά μέρος, γιατί τουλάχιστον έτσι ίσως μπλοκάρουν άλλες μελλοντικές αυτοδυναμίες! Καταλάβατε …

Ανασχηματισμός 2-3 προσώπων πριν ή μετά την ΔΕΘ και αφού έχει «κάτσει η σκόνη» των «παρακολουθήσεων»!

Παράλληλα, καλά ενημερωμένες πηγές ωστόσο μου λένε πως αυτό που είναι εξαιρετικά πιθανό είναι ένας μικρός και περιορισμένος ανασχηματισμός, 2-3 νέων προσώπων, που μπαίνοντας στην κυβέρνηση θα σηματοδοτούσαν ενότητα, διεύρυνση και νέα δυναμική!

Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα φθάσει ως την ΔΕΘ αλώβητη και η σκόνη των «παρακολουθήσεων» θα έχει κάτσει, χωρίς να έχει προκύψει ζήτημα νέων ονομάτων (που κατηγορηματικά αποκλείουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω)!

Στην περίπτωση αυτή, λίγο πριν ή αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ίσως προκύψουν λίγες και μεμονωμένες διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, με την προσθήκη 2-3 νέων πρόσωπα που καλώς ή κακώς θα επιφέρουν καραμπόλες και μετακινήσεις σε πολλά υπουργεία!

Να τονίσουμε όμως εδώ ότι υπάρχουν και πληροφορίες που έρχονται και αναφέρουν ότι επικρατέστερο είναι το σενάριο του ανασχηματισμού όταν η κυβέρνηση ξεμπερδέψει από την εξεταστική για τις παρακολουθήσεις που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: