Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν σε όλους τους τόνους ότι κανένα μέτρο δεν έχει «κλειδώσει» και πολλά θα εξαρτηθούν από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν –πριν από τη σύνταξη των ανακοινώσεων– να έχουν μία όσο το δυνατόν σαφέστερη εικόνα, τόσο για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά –πολύ περισσότερο– για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει την καλύτερη δυνατή αποτύπωση της μεγάλης εικόνας και για αυτόν τον λόγο, το «πακέτο της ΔΕΘ» μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλωστε, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπάρχει μία σειρά πλήρως κοστολογημένων προτάσεων στο «τραπέζι», από τις οποίες ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει με βάση τις προτεραιότητες που θέτει, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Τα έξι κομβικά σημεία που θα καθορίσουν το «πακέτο της ΔΕΘ».

  1. Την προσεχή Τετάρτη (07/09), θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης για το β’ τρίμηνο του 2022. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η εφετινή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι μία από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, στηριζόμενη, κυρίως, στον τουρισμό.
  2. Δύο ημέρες μετά (09/09), θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, που –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– θα σημειώσει αποκλιμάκωση για δεύτερο συνεχή μήνα. Ήδη, η Eurostat ανακοίνωσε για τον Αύγουστο, πληθωρισμό χαμηλότερο τον Ιουλίου. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.
  3. Στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων κατά τον Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον περασμένο μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.
  4. Κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων, αποτελεί η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18.2 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης, να ανέβει υψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο, θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδας με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου, τα οποία, αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα θετικά, σύμφωνα –τουλάχιστον– με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
  5. Την προσεχή Πέμπτη (08/09) θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0.50 – 0.75%, ανάλογα με την κατεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας.
  6. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ για «φρένο» στην… παράνοια των ανεξέλεγκτων τιμών.

Όλα τα παραπάνω, θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός, «με γνώμονα την παραδοχή ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», όπως έχει επισημάνει.

Διαβάστε ακόμη:

Τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα; Η «σιγανοπαπαδιά» του Τύπου και τα «γούστα» του «Άγιου»

Ετοιμαστείτε για θεαματική αυλαία με –40% στα χρηματιστήρια

Θοδωρής Αθερίδης: Είμαι ένα παιδί αγράμματο που έγινε ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας

Σίσσυ Χρηστίδου σε Λιάγκα: «Περίμενα ότι θα μπορούσες να πεις κάτι και να μην είσαι αγενής»