Οι νικητές των αγωνισμάτων στίβου στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι θα λάβουν κάτι περισσότερο από ένα χρυσό μετάλλιο. Θα πάρουν επίσης ένα βραβείο 50.000 δολαρίων.

Η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (World Athletics), το διοικητικό όργανο του στίβου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διαθέσει 2,4 εκατομμύρια δολάρια από την κατανομή των εσόδων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στους νικητές 48 αγωνισμάτων. Είναι η πρώτη φορά που ένα άθλημα προσφέρει χρηματικό έπαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το τετραετές θέαμα που κάποτε θεωρούνταν το αποκορύφωμα του ερασιτεχνικού στίβου.

«Η καθιέρωση χρηματικών επάθλων για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες είναι μια κομβική στιγμή για τον Παγκόσμιο Στίβο και το άθλημα του στίβου στο σύνολό του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των αθλητών και την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν στην επιτυχία κάθε διοργάνωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόου.

Τα χρηματικά έπαθλα για τους αργυρούς και χάλκινους Ολυμπιονίκες θα ξεκινήσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες, δήλωσε ο Κόου, ο οποίος κέρδισε χρυσά μετάλλια στα 1.500 μέτρα για τη Μεγάλη Βρετανία το 1980 και το 1984 . Οι ομάδες σκυταλοδρομίας που κερδίζουν χρυσά μετάλλια θα μοιράζονται το έπαθλο των 50.000 δολαρίων μεταξύ των τεσσάρων μελών τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η κίνηση αυτή παραβιάζει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κόου είπε: «Δεν νομίζω ότι παραβιάζει», σύμφωνα με τον Guardian.

«Η άποψή μου είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει», είπε. «Είναι πραγματικά σημαντικό να δημιουργούμε, όπου είναι δυνατόν, ένα άθλημα που να είναι οικονομικά βιώσιμο για τους διαγωνιζόμενούς μας. Αυτή είναι η αρχή», σημείωσε.

Η καταβολή των χρηματικών επάθλων θα εξαρτηθεί από την έγκριση της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής και εξέτασης των αθλητών από τις συνήθεις διαδικασίες αντιντόπινγκ, δήλωσε η ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμη: