Μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην επιμείνει προς την λογική των επιδομάτων αλλά να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με γενναία μέτρα όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων αποτελεί η χθεσινή δήλωση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η ακρίβεια ήλθε για να μείνει.

Και μόνο η χρονική περίοδος κατά την οποία ο Θεόδωρος Πελαγίδης προχώρησε σε αυτήν την παραδοχή δεν είναι τυχαία: Έγινε την ίδια μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2024.

Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά ουσιαστικά απόσυρση της λογικής των επιδομάτων και μόνιμη αύξηση μισθών, ενισχύει αν μη τι άλλο την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

Προφανώς οι προειδοποιήσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στενού συνεργάτη επί των δημοσιονομικών του Γιάννη Στουρνάρα, έχουν την δική τους σημασία.

Πριν μερικές εβδομάδες ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την λογική των επιδομάτων και των κάθε είδους επιπλέον παροχών.

Φαίνεται ότι η «απάντηση» της κυβέρνησης που αντί για συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε νέα ειδική οικονομική ενίσχυση από το «υπερπλεόνασμα» του προϋπολογισμού 2,3 εκατ. πολίτες, δεν άρεσε στο επιτελείο της Τράπεζας της Ελλάδος , που διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ο οποίος αναρριχήθηκε στο 10% , ήλθε για να μείνει.

Η κατά την κυβέρνηση προσωρινότητα των αυξήσεων που έλαβε την μορφή κύματος ανατιμήσεων με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήδη κοντεύει να συμπληρώσει την διετία.

Μπορεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μέσω των διαφόρων έκτακτων επιδομάτων να ξεπέρασε το πρόβλημα, αλλά ήδη οι Βρυξέλες έχουν επανέλθει στην λογική της δημοσιονομικής σταθερότητας που δεν δικαιολογείται από παροχές αυτού του είδους.

Πολύ δε περισσότερο από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, θεματοφύλακας της πολιτικής της οποία είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Πελαγίδης σε δηλώσεις του στο Πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας εκτίμησε ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, στο εγγύς μέλλον, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Είπε συγκεκριμένα: «Στο ρυθμό, μπορεί να μην είναι 4 και 5 και να είναι 3% και 2%, αλλά δεν πρόκειται να δούμε το μηδέν που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, να είναι καθαρό αυτό, διότι υπάρχουν πιέσεις για δαπάνες διεθνώς, σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή που είναι επείγοντα και σε άλλα ζητήματα»,

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δικαιολόγησε όμως σε κάποιο βαθμό τις αυξήσεις στην ελληνική αγορά για σειρά ελληνικών προϊόντων λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει ανοικτή, κάποια τρόφιμα, αντιμετωπίζουν διεθνή ζήτηση, όπως η φέτα, το λάδι. «Η τιμή λοιπόν διαμορφώνεται διεθνώς. Το 8 και 9 το κιλό μπορεί να γίνει 12 και 15.» , επισήμανε.

«Το ζητούμενο σε μας είναι να υπάρχει αυτή η προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό» ανέφερε ο Θεόδωρος Πελαγίδης.

Χαρακτηριστικό είναι και ένα άλλο σημείο της συνέντευξης του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με το οποίο οι αυξήσεις μισθών που επιτυγχάνουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό, τροφοδοτεί τις πληθωριστικές τάσεις «Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι ότι το έτος που διανύουμε και το επόμενο, μάλιστα υπάρχει και έκθεση του ΟΟΣΑ που θα βγει σε λίγο καιρό στην επιφάνεια, ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός διεθνώς τροφοδοτείται από τους μισθούς οι οποίοι ανεβαίνουν, καθώς τα στελέχη, οι εργαζόμενοι εν πάση περιπτώσει προσπαθούν και ζητούν και πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική, πετυχαίνουν αυξήσεις που να προσαρμόζουν προς τον πληθωρισμό την αγοραστική τους δύναμη»

Κατά τον κ. Πελαγίδη η αύξηση μισθών είναι εφικτή αρκεί οι κυβερνήσεις να ευνοούν παραγωγικότητα και επενδύσεις: «Μπορεί ο ρυθμός ανόδου – σ.σ των τιμών – να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση διότι αντιμετωπίζουν και μια ζήτηση διεθνή έτσι κι αλλιώς και επίσης αντιμετωπίζουν τη ζήτηση από τις χώρες που έχουν αυξήσει τα εισοδήματα τους και καταναλώνουν τρόφιμα. Δείτε την τιμή της ζάχαρης. Δείτε την τιμή του ρυζιού ή του καλαμποκιού. Θα δείτε πράγματι ότι πιέζονται από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς. Άρα οι μισθοί είναι το κλειδί. Άρα, η αύξηση των μισθών είναι η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις. Έχει σημασία αυτό».

Διαβάστε ακόμη: