Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Η…Ούντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν τόσο απλόχερη προς τη χώρα μας, αν κάποιος αποκωδικοποιήσει τα λεγόμενα της φον ντερ Λάινεν. Καλούμαστε να τη βγάλουμε με κονδύλια που είχαν ή έχουν άλλο προορισμό και άλλα 400 εκατ. που είναι η τωρινή (μόνο) βοήθεια, αν και αυτή θα καθυστερήσει. Δεν είναι και για…πανηγυρισμούς, αλλά για… ανασκούμπωμα, που λένε και στο χωριό μου.

Για να καταλαβαίνετε…1) Παρά την κρατική ανεπάρκεια, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μας θυμίζει ότι «ο Μητσοτάκης αποτελεί μονόδρομο»!

Μπορεί, όντως, η κρατική ανεπάρκεια να αναδείχτηκε για άλλη μία φορά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείχτηκε ανέτοιμη απέναντι σε κρίσεις όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες όμως, έρχεται κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και μας θυμίζει ότι ο «Μητσοτάκης αποτελεί μονόδρομο». Ασφαλώς αναφέρομαι στο νέο ξεκατίνιασμα που έγινε επ’ αφορμή της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στην Μακρόνησο.

Σε ένα ιερό τόπο που για να πάρεις έγκριση να κάνεις βίντεο, πόσο μάλλον προεκλογική καμπάνια, πρέπει να πάρεις ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και να πληρώσεις ειδικά τέλη, ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε και αναβίωσε τον εμφύλιο πόλεμο!

Για να ξέρετε…. Ο Κασσελάκης, ο στιχουργός Μωραΐτης – κολλητός του Τσίπρα- και η επίθεση στον Δραγασάκη!

Μου λένε ότι ένας από τους λογογράφους του Κασσελάκη είναι ο Νίκος Μωραίτης, ο γνωστός στιχουργός που όταν δεν τρολάρει στο τουίτερ “κουράρει” τον Κασσελάκη.

Ο Μωραίτης είναι γνωστός κολλητός με τον Αλέξη Τσίπρα και η επίθεση που έκανε στον Δραγασάκη είναι ουσιαστικά επίθεση του Τσίπρα στον Δραγασάκη επειδή ο δεύτερος επέλεξε να στοιχηθεί με την Έφη Αχτσιόγλου.

Για να καταλαβαίνετε …2) Ο Στέφανος, η Μακρόνησος και ο κόντρα ρόλος…

Επίσης, μου λένε ότι η ιδέα για να πάει ο μικρός Στέφανος στην Μακρόνησο και να μιλήσει για τη επάρατη Δεξιά που φυλάκιζε κτλ κτλ, ήταν ιδέα Μωραίτη.

Βέβαια, είναι κόντρα ρόλος. Πάει ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο που αν δεν του λέγανε που είναι και τι σημαίνει, θα νόμιζε ότι είναι κάποια νησίδα δίπλα στη Φολέγανδρο…

Άσχετο: Πού είναι ο Λάκης να στηρίξει τον νέο και όμορφο υποψήφιο;

Πάντως, απορώ αφού τα μεγάλα μυαλά της διανόησης και του Πολιτισμού αρχίζουν και παίρνουν θέση υπέρ του Κασσελάκη που είναι αυτός ο γνωστός συριζαίος Λάκης Λαζόπουλος να αρχίσει τις νουθεσίες και τα φλερτ στον μικρό και όμορφο Στέφανο;

Για να καταλαβαίνετε…3) Όταν ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ντύνεται «Μπόμπ ο Μάστορας», με κόκκινη στολή εργασίας και τιράντες…

Και να μην το ξεχάσω. Το ότι σε αυτή τη γραφικότητα πήρε μέρος και ο ναύαρχος Αποστολάκης φορώντας κόκκινη στολή εργασίας με τιράντες, το θεωρώ κατάντια.

Ο άνθρωπος που είχε την τιμή, την δόξα και το προνόμιο να είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεως να καταντάει κομπάρσος ενός θρασέος όψιμου αλεξιπτωτιστή αριστερου είναι μία προσωπική παρακμή.

Και όπως είπε και κυβερνητικός κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εικόνα ” Πρώτη φορά βλέπω Ναύαρχο να ντύνεται Μπομπ ο Μάστορας”…

Για να καταλαβαίνετε …4) Οι άχρηστοι υπουργοί που παραμένουν και ο ένας και μοναδικός που εξωθήθηκε σε παραίτηση χωρίς να κάνει λάθος! Ο «κρυμμένος» στην Κατεχάκη Οικονόμου, η εγκληματικότητα που κάνει πάρτι και τα κυβερνητικά στελέχη υπεράνω υποψίας που κάνανε τους μούτσους στα κότερα της Ολιγαρχίας!

Επειδή όπως βλέπω την λειτουργία της κυβέρνησης, αντιλαμβάνομαι ότι πλήθος υπουργών και προβεβλημένων στελεχών του κυβερνητικού – κρατικού μηχανισμού, κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και αποδεικνύονται πλήρως ανεπαρκείς και ακατάλληλοι για το έργο που τους ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν παρά την κατακραυγή στη θέση τους, συνειδητοποιώ εκ των υστέρων ότι ο Νότης Μηταράκης εξωθήθηκε σε παραίτηση από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη χωρίς να κάνει κανένα λάθος!!!

Εξέφρασε μόνο μια πρόθεση για Έφιππη Αστυνομία, που σε κάποιους δεν αρέσει αλλά σε άλλους αρέσει, ενώ «έπεσαν να τον φάνε» επειδή βρέθηκε πάνω σε ένα σκάφος!

Όταν οι πάντες γνωρίζουν πως οι μισοί υπουργοί έχουν μεταβληθεί, όλο το καλοκαίρι, σε μούτσους των εφοπλιστών και της ολιγαρχίας του πλούτου! Άντε να μην αρχίσω να ονοματίζω…

ΥΓ. Στο μεταξύ, αυτό το καλό παιδί ο Γιάννης Οικονόμου, βρίσκεται κάπου κρυμμένος, καταχωνιασμένος, κλειδαμπαρωμένος στην Κατεχάκη, με την εγκληματικότητα να κάνει πάρτι και τα σώματα ασφαλείας να φτάνουν παντού δεύτερα…

Το πραγματικό κόστος ζημιών σε αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υποδομές, περιουσίες και σπίτια, θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ!

*** Μόλις προ ημερών, από αυτή εδώ τη στήλη, όταν άλλοι σας έλεγαν ότι οι ζημιές στη Θεσσαλία δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, σας έλεγα ότι αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων , γεωπόνων και στελεχών ενώσεων αγροτών και συνεταιρισμών, θα υπερβούν τα 4 δισ., αλλά μπορεί να πλησιάσουν ακόμα και τα 7 δισ. ευρώ. Τώρα, ημιεπίσημα, διαρρέεται ότι μπορεί όχι μόνο να πλησιάσουν τα 7 δισ., αλλά ακόμα και να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ. Στο τεράστιο αυτό κόστος συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι κάθε είδους αποζημιώσεις που θα δοθούν σε πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλίας – απλούς πολίτες, αγρότες, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους – αλλά και τα μεγάλα και ανυπολόγιστα ακόμη, όπως και τα πρώτα, κόστη για την αποκατάσταση εκατοντάδων κατεστραμμένων υποδομών – δρόμων, γεφυρών, φραγμάτων (παλιών και νέων που πρέπει επειγόντως να κατασκευαστούν) στηρίξεων και αντιστηρίξεων, διαπλάτυνσης ροής μικρών και μεγάλων ποταμών.

*** Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς έχουν πλημμυρίσει πάνω από 850.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα χωραφιών, καταστρέφοντας όποια καλλιέργεια υπήρχε και καθιστώντας στα περισσότερα από αυτά αδύνατη την χρήση τους, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Και με ένα πρώτο πρόβλημα, την αδυναμία σποράς σιτηρών, καθώς αυτή την περίοδο πάντα γίνεται. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημάνω και την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αποθηκευμένων σιτηρών και ζωοτροφών, πράγμα που σημαίνει ότι ο εφοδιασμός της αγοράς και με αυτά τα προϊόντα, που ήταν έτοιμα για το εμπόριο, μένει στον αέρα και προφανώς θα καλυφθεί με πανάκριβες εισαγωγές. Αλλά και οι άλλες καλλιέργειες, σε πρώτη φάση αυτές των οπωροκηπευτικών και κάθε είδους λαχανικών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να γίνουν, αν και οι γεωπόνοι κάνουν λόγο ακόμα και για ακαταλληλότητα των πλημμυρισμένων εδαφών, λόγω εκτεταμένων μολύνσεων, ακόμα και για 2 ή και περισσότερα χρόνια.

*** Τεράστιες είναι και οι καταστροφές των ζώων σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς υπολογίζεται, πάντα μέχρι τώρα, ότι πάνω από 55.000 παραγωγικά ζώα έχουν χαθεί, συνιστώντας μία πρωτόγνωρη σε έκταση απώλεια ζωικού κεφαλαίου, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλέον και σίγουρα όχι στους επόμενους 12 μήνες, καθώς ουδείς γνωρίζει αν οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν την καταστροφή, θα θελήσουν να επανέλθουν στη μέχρι τώρα δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με έμπειρους γεωπόνους, αυτό ίσως είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος, δηλαδή, η μη αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πολύτιμου ζωικού κεφαλαίου που υπήρχε και κάλυπτε μεγάλα μερίδια της συνολικής εθνικής παραγωγής, τόσο σε όλη τη γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων, όσο και σε κρέας και υποπροϊόντα του. Αλλά, οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα πλήξει άμεσα και τις μονάδες που επεξεργαζόταν ή συσκεύαζαν ή εξήγαγαν παρόμοια προϊόντα, αφήνοντας ανενεργά εργοστάσια σε όλη την περιφέρεια, αλλά και δεκάδες εργαζόμενους χωρίς εργασία. Με τις πρώτες και κύριες συνέπειες, όμως, να τις υφίστανται ήδη οι κτηνοτρόφοι.

*** Άφησα τελευταίο το θέμα της καταστροφής των υποδομών, που επεκτάθηκαν και σε ορεινά διαμερίσματα -Πήλιο κυρίως, αλλά και χωριά πέριξ της λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτσα, πέραν των τεράστιων πληγμάτων που δέχθηκε σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, οι γέφυρες και τα όποια φράγματα υπήρχαν. Τα οποία, αφρόντιστα όπως ήταν είτε κατέρρευσαν εύκολα είτε άνοιξαν για να μην πλημμυρίσουν παρακείμενα χωριά, αλλά αυτό είχε σαν συνέπεια τον κατακλυσμό άλλων περιοχών κατά τον ρου των νερών, που ουσιαστικά μετατράπηκαν σε κινούμενη λάσπη, ισοπεδώνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους. Η αποκατάσταση των υποδομών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας – δρόμων, γεφυρών, στηρίξεων όσων άντεξαν, κατασκευής τοιχίων, έστω και προσωρινών σε σαθρά εδάφη για να αποκατασταθεί εν μέρει η επικοινωνία με αποκλεισμένα χωριά και οικισμούς – εκτιμάται από μηχανικούς της περιοχής που έχουν ανάλογη σχετικά εμπειρία (λόγω “Ιανού”, αλλά όχι μόνο), ότι θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και τεράστια κονδύλια, που “μπορεί να ξεπεράσουν σε επίπεδο αρχικού προϋπολογισμού, ακόμα και τα 3-4 δισ. ευρώ”.

Η Κομισιόν, μας δίνει τα ποσά που δεν εκταμιεύσαμε – Και άλλα 400 εκατ. σε βάθος χρόνου – Απαιτούνται τομές τώρα από τον πρωθυπουργό

*** Σαφώς δεν είναι ώρα για στείρα αντικυβερνητική κριτική, άλλωστε η στήλη δεν το συνηθίζει, πλην της δημιουργικής κριτικής και του ελέγχου που εξ επαγγέλματος πρέπει να ασκεί σε κάθε εξουσία, κόμμα, φορέα και δημόσια πρόσωπα. Αλλά εδώ που φτάσαμε, τα πράγματα πλέον δεν ωφελεί κανέναν – ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε την κυβέρνηση και τους υπουργούς της – να μην λέγονται οι ωμές αλήθειες. Είδα την ανακοίνωση της Κομισιόν, για την παροχή βοήθειας 2,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λόγω των πρωτοφανών καταστροφών. Και άκουσα και είδα και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, για το ίδιο θέμα. Δεν περιποιεί τιμή, για κανέναν σε αυτή τη χώρα, να μην λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί να λέγεται ότι η Ελλάδα “πέτυχε” να εξασφαλίσει αυτό το ποσό, όταν το ίδιο το δελτίο τύπου της Κομισιόν αναφέρει ότι το ποσό αυτό προέρχεται (κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά δεν το λέει) από μη απορροφηθέντα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου! Ενώ, για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τι λέει; Ότι… τρέχουν αντίστοιχα κονδύλια! Δηλαδή, καμία έκτακτη ενίσχυση και ειδικά μετά από τέτοια καταστροφή! Πάρτε, από αυτά που σας έχουμε εγκρίνει και κάντε το κουμάντο σας, αυτό με απλά λόγια μας λέει… Και μόνο τα 400 εκατ. ευρώ αποτελούν ένα πραγματικό νέο ποσό που θα, προσέξτε, “θα” εκταμιευθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο όμως πρέπει να εγκριθεί και από άλλους θεσμούς, για να αρχίσει να τρέχει… Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, οι καταστροφές πρωτοφανείς, η Σλοβενία πήρε μεγάλα, νέα κονδύλια μόλις πριν 15 περίπου ημέρες για τις δικές της καταστροφές, εμείς γιατί αρκεστήκαμε στα μη εκταμιευθέντα (άλλο μεγάλο θέμα, δεν είναι της παρούσης, αλλά θα επανέλθω) κονδύλια, τα οποία προοριζόταν για άλλες δράσεις;

*** Και το μέγα ερώτημα είναι, από που, από ποιους πόρους θα καλυφθούν τα περίπου 10 δισ. ευρώ, για να επανέλθει η ζωή στην λαβωμένη Θεσσαλία, να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές, να ζωντανέψει και πάλι η κτηνοτροφία, να επανέλθουν τα εδάφη σε καλλιεργήσιμη μορφή, να αποκατασταθούν οι ζημιές στον τομέα των υποδομών, με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα; Το πρόβλημα ξεφεύγει από τη συνήθη λογική της αποκατάστασης, με μπαλώματα και ημίμετρα. Ούτε φυσικά ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός αρκεί, όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χρειάζεται ένα υβριδικός προϋπολογισμός, με κονδύλια αποκλειστικά για τις τρεις κατευθυντήριες γραμμές – αποζημιώσεις πληγέντων για σπίτια και οικιακό εξοπλισμό, κονδύλια για φυτική και ζωική παραγωγή και κονδύλια για υποδομές. Τρεις γραμματείες, με ενιαία διεύθυνση, και ένα νέο “υπουργείο Αποκατάστασης καταστροφών”, που να λογοδοτεί για κάθε ευρώ στη Βουλή, στον πρωθυπουργό και στην Κομισιόν, που ήδη προανήγγειλε (γιατί άραγε;) αυστηρό έλεγχο χρήσης των κεφαλαίων που θα διαθέσει, μέσω της δημιουργίας ειδικής task force. Θα τολμήσει άραγε αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός ανάλογες τομές ή θα παρασυρθεί και πάλι από απόψεις και γνώμες ή συμβούλων που δεν έχουν επίγνωση του τι ακριβώς συνέβη και των επερχόμενων συνεπειών του ή αυτών που έχουν σε μόνιμη βάση τους δικούς τους μηχανισμούς και συμφέροντα; Ιδού η Ρόδος – πληγωμένη και αυτή από τις πυρκαγιές, που απαιτούν άλλα 2 περίπου δισ. ευρώ, για να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν, πέραν των δαπανών πρόληψης που από τώρα απαιτούνται να δοθούν.

Ξένοι οίκοι: Εκτός κάδρου οι επιπτώσεις από πλημμύρες και πυρκαγιές – Αλλά οι ξένοι (ξε)πουλάνε στο Χρηματιστήριο εδώ και δύο μήνες…

*** Κατανοώ ότι οι αναλυτές της DBRS, που να είναι καλά και μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, μπορεί και να μην πρόλαβαν να ενσωματώσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι καταστροφικές πλημμύρες, αν και για τέτοιου κύρους θεσμούς, δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να υποτίμησαν κάπως το κόστος των πυρκαγιών. Δεκτά και τα δύο, αφήνω στην άκρη την καχυποψία πολλών, η δική μου μικρή σημασία έχει. Αλλά, κοτζάμ Fitch, είναι δυνατόν να αγνόησε και τις δύο αυτές καταστροφές στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία της χώρας; Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και αναλυτές και οικονομολόγοι, διατυπώνουν εύλογα ερωτήματα και συγχρόνως θυμίζουν ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο, απλώς είχε καιρό να συμβεί ξανά και το είχαμε ξεχάσει όλοι”. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι πιο υποψιασμένοι εξ αυτών, συσχετίζουν το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι δεν αναφέρθηκαν καν στις επιπτώσεις πλημμυρών και πυρκαγιών, με το ότι “εδώ και περίπου δύο μήνες οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται καθαρά ως πωλητές, ενώ η επενδυτική βαθμίδα δίνει ένα άλλοθι στις κινήσεις τους και όσων αναγκαστικά φεύγουν και όσων λόγω αναβάθμισης έρχονται ή θα έρθουν στο επόμενο διάστημα”. Η στήλη, δεν υιοθετεί απόψεις κανενός, απλώς μεταφέρει και εσείς βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα. Θα έχει, πάντως, ιδιαίτερη σημασία αν μεθαύριο Παρασκευή, 15 του μηνός, η Moody’s θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, αν και το σπουδαιότερο είναι τι θα πράξει με τη βαθμίδα μας.

Ενδιαφέρουν

*** Υπερβολική η μεγαθυμία των εταιρειών διαχείρισης, δε συμφωνείτε; Αποφάσισαν, λέει, αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Βρε, δεν πάμε (πάνε) καθόλου καλά!

*** Ελπίζω τα μέτρα που θα ανακοινώσουν σήμερα μάλλον οι τράπεζες, να μην έχουν την ίδια λογική. Άλλωστε, υποτίθεται τουλάχιστον, ότι έχουν καλύτερη γνώση παρόμοιων συνθηκών, αν και ο Ιανός ήταν…πταίσμα μπροστά στον Δανιήλ και τις καταστροφές του.

*** Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι στα καλύτερά της. Στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις είχε απώλειες στις 8, ενώ οι τράπεζες στις τελευταίες 9, είχαν πτώση στις 7. Παρήγορο ότι ο τζίρος κρατήθηκε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, που μάλλον οφείλεται στη νευρικότητα των επενδυτών και στις εναλλαγές πρόσημων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για τις οποίες μάλλον η…Ούρσουλα φταίει.

*** Κοινό μυστικό ότι μεγάλα και γνωστά ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να ρευστοποιούν. Ειδικά δύο εξ αυτών, όπως διατείνονται χρηματιστηριακές πηγές, έχουν καθημερινή… παρουσία στη λίστα των πωλητών. Πρόκειται πράγματι για τις Goldman Sachs και Ellicon ή οργιάζει η φημολογία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία μείωσης θέσεων;

*** Φορολογία κερδών των τραπεζών, δεν παίζει, ειδικά από τη στιγμή που θα ανακοινώσουν και δωρεά δεκάδων εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, για να συνδράμουν στην ανακούφιση των συνεπειών των πλημμυρών. Για τους εφοπλιστές, δεν άκουσα κάτι ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν θα φιλοτιμηθούν να βοηθήσουν…

*** Μειώθηκε δραστικά η πίεση στον Μυτιληναίο, καθώς είναι φανερό ότι ολοκλήρωσε τις πωλήσεις του ο ξένος επενδυτής, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του, οπότε ανάσανε και η μετοχή του. Πιέσεις και στην Aegean, αλλά τον ξέρουν τον πωλητή και τον… περιμένουν στη γωνία.

*** Επανήλθε στην πρωτιά του όγκου συναλλαγών η Πειραιώς, μετά το διάλειμμα της Δευτέρας, όταν την προσπέρασε η Jumbo, λόγω του μεγάλου πακέτου της. Φυσιολογική η πτώση της, σαφώς επηρεάζεται περισσότερο από τις άλλες τράπεζες, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της στη Θεσσαλία και στον αγροτικό κόσμο, μετά την απορρόφηση της Αγροτικής τράπεζας. Αλλά, είναι φανερό ότι υπάρχουν και αυξημένες τοποθετήσεις.

*** Πρόεδρος στη Δομική Κρήτης ο πολύπειρος Δημήτρης Κούτρας, δικαιωματικά μετά την εξαγορά του 29,5%. Την ίδια ημέρα, η μετοχή έκλεισε με σημαντικά κέρδη. Όπως και η ΕΚΤΕΡ και μάλιστα με μεγαλύτερα κέρδη. Συμπτώσεις.

*** Στα ύψη πάλι το πετρέλαιο, πάνω από τα 2 ευρώ η απλή σε όλα τα πρατήρια. Και οι τιμές στα εποχιακά είδη, άρχισαν την πτήση τους. Ένα (1) κιλό χόρτα και πέντε (5) κρεμμύδια, 10 ευρώ στην Καρδίτσα και ειδικά στο Μουζάκι. Και το κιλό οι ντομάτες, πάνω από 3 ευρώ. Όταν, όσο και ό,τι (αν) φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε λίγο θα κοστίζουν πολύ αλμυρά στα νοικοκυριά, πέραν όλων των άλλων αυξήσεων που συνεχίζουν να τρέχουν στα ράφια, ανεξάρτητα αν βρέχει ή όχι, εκεί έχει μονίμως… ακραία φαινόμενα τιμών.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Μεγάλες οι πληγές της χώρας τους τελευταίους μήνες και έρχεται χειμώνας. Οπλιστείτε με υπομονή και προετοιμαστείτε για δύσκολες περιόδους. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: