Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν απότομα χαμηλότερα την Τρίτη, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε στο Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Από τους τρεις κύριους δείκτες της Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average κατέγραψε πτώση 1,7%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,5% και ο Nasdaq Composite έχασε σχεδόν 1,3%.

Ο Powell έτρεψε τους επενδυτές σε φυγή όταν είπε στους αμερικανούς νομοθέτες ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με μεγαλύτερα βήματα εάν τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία υποδηλώσουν ότι απαιτούνται σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών.

Οι παρατηρήσεις ακολούθησαν πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θέσεων εργασίας για τον μήνα.

Οι έμποροι είχαν διαμορφώσει ισχυρές προσδοκίες για μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο μετά τα σχόλια του Powell , με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην αγορά χρήματος να έχουν τελευταία τιμή με περισσότερες από 70% πιθανότητες για μια τέτοια κίνηση, από περίπου 31% τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CME Group.

Ενώ πολλοί επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Fed θα εξέταζε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, «το άκουσμα απευθείας από τον Powell είναι λίγο διαφορετικό από το συμπέρασμα από τα δεδομένα», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.

Πάνω απο 500 μονάδες οι απώλειες για τον Dow στη συνεδρίαση της Τρίτης

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 574,98 μονάδες ή 1,72% στις 32.856,46 μονάδες. ο S&P 500 έχασε 62,05 μονάδες ή 1,53%, στις 3.986,37 και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 145,40 μονάδες ή 1,25%, στις 11.530,33.

Και οι 11 κύριοι κλάδοι της S&P έκλεισαν χαμηλότερα, με επικεφαλής τους οικονομικά ευαίσθητους χρηματοοικονομικούς κλάδους που ολοκληρώθηκαν με πτώση 2,5%. Ελάχιστη πτώση είχε ο δείκτης βασικών καταναλωτικών προϊόντων, με πτώση 0,97%.

Ελάχιστη η μεταβολή των futures των κεντρικών δεικτών σήμερα μετά το sell 0ff

Εν τω μεταξύ σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών μεταβλήθηκαν ελάχιστα την Τετάρτη, μια μέρα μετά τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωθώντας τις εκπτώσεις στην αγορά ευρείας βάσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones Industrial Average σημείωσαν 36 μονάδες, ή 0,1%, χαμηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 και Nasdaq-100 υποχώρησαν κατά 0,1% έκαστο.

Διαβάστε περισσότερα