Οι μετοχές βυθίστηκαν απότομα την Τρίτη μετά από σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τροφοδοτώντας τους φόβους για πιθανώς μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε τελευταία κατά 303 μονάδες ή 0,9%, ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε περίπου 1% χαμηλότερα. Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,8%.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Jerome Powell σε δηλώσεις που προετοιμάστηκε για δύο εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα στο Capitol Hill.

«Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

Η Fed ενδέχεται να εφαρμόσει μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την αύξηση των 25bps

Τα σχόλια φαινόταν να υποδηλώνουν ότι η Fed ενδέχεται να εφαρμόσει μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 21-22 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, οι παρατηρήσεις του Powell θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το επιτόκιο κορύφωσης (peak rate) για τα ομοσπονδιακούς τίτλους, που ονομάζεται επίσης τερματικό επιτόκιο (terminal rate), πιθανότατα θα πάει υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής, παρά τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να σταματούσε την πολιτική αυξήσεων σύντομα.

«Αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά είναι μια σκληρή υπενθύμιση για τις αγορές μετά από ένα τόσο γρήγορο ράλι», δήλωσε η αναλύτρια επενδύσεων της eToro στις ΗΠΑ, Callie Cox.

«Η κορυφαία προτεραιότητα της Fed είναι η μείωση του πληθωρισμού, και για καλό λόγο. Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνυπολογίζουν τον επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό, το οποίο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και να διατρέχουν τον κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές».

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αφού ο αριθμός του Ιανουαρίου έδειξε μια ανθεκτική αγορά εργασίας παρά την επιθετική πολιτική αυξήσεων επιτοκίων της Fed.

Διαβάστε περισσότερα