Στα 18-19.000 Μεγαβάτ αναμένεται να φτάσει η κατανάλωση ρεύματος αυτές τις μέρες του καύσωνα δοκιμάζοντας τις αντοχές του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) αλλά φυσικά και των καταναλωτών.
Η αύξηση της κατανάλωσης λόγω καύσωνα και χρήσης κλιματιστικών θα …ταξιδέψει στα ουράνια με άνοδο ζήτησης 40-45% σε σχέση με την 31η Μάϊου.
Στον ΑΔΜΗΕ προσπαθούν να προστατεύσουν την ευστάθεια του συστήματος και έβαλαν σε λειτουργία όλες τις μονάδες παραγωγής, ακόμη και τις λιγνιτικές, αυξάνοντας το κόστος ηλεκτρισμού.
Η αποκατάσταση της βλάβης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης.
Η μεγάλη ζήτηση σε φυσικό αέριο και οι αυξημένες τιμές του στην διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με την ένταξη και όλων σχεδόν των λιγνιτικών μονάδων με το αυξημένο κόστος άνθρακα (έχει φτάσει 57 ευρώ ο τόνος), δημιουργούν μέσα από το πανδαιμόνιο μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για την τσέπη των καταναλωτών που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.
Στο ΥΠΕΝ υπολογίζουν προσεκτικά τι κοστίζει αυτή η κρίση στα νοικοκυριά: «από τις 30 Απριλίου ως σήμερα το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού ανέβηκε κατά 20%, από 63,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στα 78-82 ευρώ σήμερα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου η επιβάρυνση είναι γύρω στο 33% δηλαδή ανέβηκε κατά ένα τρίτο, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη προβλέπουμε αύξηση 7-12% επιπλέον.
«Πραγματική τρικυμία στα πορτοφόλια!» μας λένε τα έμπειρα στελέχη του ενεργειακού επιτελείου.
Το «κάρο» της ζήτησης τραβούν πλέον οι μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες παράγουν περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται με το υπόλοιπο ποσοστό να μοιράζονται οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης, οι εισαγωγές και τα νερά.
Επίσης λόγω άπνοιας η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει στο 18% ενώ συνήθως είναι 30-34% αφού δεν λειτουργούν τα αιολικά πάρκα, με αποτέλεσμα μπαίνουν δυνατά στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά, αλλά όπως είναι γνωστό τα ηλιακά πάνελ είναι χαμηλότερης αποδοτικότητας.
Η τιμή της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, χθες έφτασε τα 128,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι οι ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, (που θα εφαρμόσει από τον Αύγουστο και η ΔΕΗ) θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Στη ΔΕΗ απαντούν πως ήδη έχουν επεξεργαστεί τη γενική έκπτωση με πακέτα στο 30% «που θα φέρει τα τιμολόγια των νοικοκυριών ίσα βάρκα ίσα νερά».
Από το ΥΠΕΝ πάλι μας έλεγαν ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες αφού ο μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh, χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh).
Αντίθετα, σε άλλα κράτη η τιμή είναι ανάλογη με την Ελλάδα, όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh)».
Από τη ΡΑΕ παρατηρούσαν πως : «Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Επίσης η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας επηρεάζεται άμεσα από τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες.
Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής».
Κορυφαίος καθηγητής του ΕΜΠ όμως που θέλει να διατηρήσει προς το παρόν το off the record έχει λίγο διαφορετική προσέγγιση και μας λέει: «Η κρίση στις ενεργειακές τιμές είναι διαρθρωτική και όχι προσωρινή και δεν έχει να κάνει με τη ζέστη στην Ελλάδα, που φτάνει την τιμή χονδρικής πάνω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία δημιουργεί υψηλή ζήτηση για καύσιμα, μέταλλα, εμπορεύματα, ηλεκτρικό ρεύμα, μαζί με τις πολύ υψηλές τιμές στα δικαιώματα CO2, αλλά και την τρομακτική ζήτηση κρυπτονομισμάτων που καταναλώνουν ενέργεια. Οι υψηλές χρεώσεις στα τιμολόγια δυστυχώς θα παραμείνουν και μετά τον καύσωνα, αφού οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα, μεταφορικά οπότε αυξάνονται και οι τιμές στο ρεύμα. Μάλιστα η τάση για τη χονδρική είναι από 57 ευρώ τη Μεγαβατώρα που είναι σήμερα, το Δεκέμβρη να φλερτάρει με τα 90-95 92 ευρώ. Τρικυμία στα πορτοφόλια μας!»