«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού με βαριές κατηγορίες για απόπειρα δημιουργίας οργανωμένου μονοπωλίου.

Ως …κατηγορούσα αρχή εμφανίζεται η βαριά βιομηχανία και οι  εκπρόσωποί της  στην Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ενώ αποδέκτες της κατηγορίας είναι οι καθετοποιημένοι παραγωγοί ρεύματος, όχι όλοι φυσικά, αλλά τουλάχιστον μία ευδιάκριτη μερίδα.

«Η κατάσταση είναι μάλλον ανησυχητική αφού όπως και στη ζούγκλα όταν τσακώνονται οι ιπποπόταμοι την πληρώνουν τα βατράχια, έτσι και  αυτές οι αυξήσεις μοιραία θα περάσουν στην τσέπη του τελικού καταναλωτή μέσω αύξησης κόστους στη βιομηχανία, στα αγαθά και στις υπηρεσίες» μας λέει έμπειρος παράγων του ΥΠΕΝ που τηλεφωνεί κάθε μέρα στη ΡΑΕ για να δεί τι γίνεται με το πρόβλημα.

Αφορμή για την σκληρή κόντρα που σύντομα, μέσω ΡΑΕ θα φτάσει στα δικαστήρια είναι οι  τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, οι οποίες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, έχουν πάρει την ανιούσα.

«Οι τρεις παράμετροι αυτής της τιμής (τιμή αγοράς επόμενης ημέρας, κόστος αποκλίσεων και λογαριασμοί προσαυξήσεων) αυξάνονται διαρκώς, ανεβάζοντας σημαντικά το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Χαρακτηριστικό ότι το κόστος στους 3  λογαριασμούς της αγοράς εξισορρόπησης εμφάνισε άνοδο και κινήθηκε στα 14,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν στα τέλη Απριλίου βρισκόταν στα 8,01 ευρώ» μας λέει έμπειρο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Τι ισχυρίζονται οι βιομήχανοι

Από την πλευρά του ΣΕΒ και της ΕΒΙΚΕΝ οι αντιδράσεις είναι μεγάλες: «οι συμπεριφορές των καθετοποιημένων προμηθευτών στην αγορά παραπέμπουν ευθέως σε οργανωμένη, δηλαδή προσυνενοημένη ολιγοπωλιακή αγορά» αναφέρουν κύκλοι από το νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος όπου και η έδρα του ΣΕΒ και συνεχίζουν: «δεν είναι μόνο η σημαντική αύξησης της τιμής στην αγορά επόμενης ημέρας αλλά σταδιακά και με τεχνητό τρόπο υπάρχει αύξηση και στην αγορά εξισορρόπησης παρά το γεγονός ότι το φορτίο έχει μειωθεί και οι ανάγκες εξισορρόπησης έχουν μειωθεί για το σύστημα, άρα κάπου έχει στηθεί ένα παραμάγαζο που κατευθύνει οργανωμένο ολιγοπώλιο. Μόνη λύση για μας αν δεν παρέμβουν δραστικά ΥΠΕΝ και ΡΑΕ, η προσφυγή στα δικαστήρια και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Από την πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ προσθέτουν: «Μέχρι σήμερα οι παραγωγοί αιτιολογούσαν τις αυξημένες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης  λόγω των  χαμηλών τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας. Αυτή η συμπεριφορά συνάδει με την προσπάθεια τους ως προμηθευτές να επιβάλλουν ως τιμή στα τιμολόγια τους τη μεσοσταθμική τιμή της αγοράς, κάτι το οποίο τους διασφαλίζει ότι ως προμηθευτές δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση και θα καρπούνται όλα τα έσοδα τους».

Τι λένε από την πλευρά της ΔΕΗ

Στέλεχος της ΔΕΗ σημειώνει: «Δεν έχουμε καμία σχέση με ολιγοπώλια και υπόγειες συνεννοήσεις εμείς, αλλού ας ψάξει η ΕΒΙΚΕΝ τις αιτίες του κακού και μάλιστα γνωρίζει καλά πού πρέπει να ψάξει. Τα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς, επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές στη λιανική για τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν επιλέξει κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς. Εμείς στη ΔΕΗ έχουμε  κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα   και από τον ερχόμενο Αύγουστο θα αλλάξουμε τη ρήτρα εισάγοντας την αντίστοιχη της  αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας, η οποία είναι συνδεδεμένη με το κόστος του ρεύματος στην προημερήσια αγορά (Day Ahead Market – DAM) του ενεργειακού χρηματιστηρίου, προσφέροντας παράλληλα γενναίες εκπτώσεις στους πελάτες για να μην δούν καμία αύξηση χρεώσεων».

Για το θέμα των ρητρών, από της ΡΑΕ μας λένε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη δική μας πρωτοβουλία και έχουμε ήδη  ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους προμηθευτές με πρώτη τη ΔΕΗ ως μεγαλύτερο πάροχο και μετά όλες τις άλλες εταιρίες προμήθειας προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αποτύπωσης των χρεώσεων με απλό και διαφανή τρόπο»  και συνεχίζουν: «από την πρώτη έρευνα που κάναμε δειγματοληπτικά, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από εταιρεία σε εταιρεία, ως προς το σημείο που ενεργοποιούνται οι ρήτρες αλλά και ως προς τη μεθοδολογία βάσει της οποίας υπολογίζεται η προσαύξηση στα τιμολόγια. Επίσης διαφέρει και η περίοδος εφαρμογής της ρήτρας με αποτέλεσμα στην πράξη να μην είναι εφικτή η σύγκριση των μηχανισμών αλλά και να καθίσταται δύσκολη η επαλήθευση των χρεώσεων».

Για την ιστορία αναφέρουμε πως η τιμή του ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας και στην ενδοημερήσια αγορά, σύμφωνα με στη Στοιχεία του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ)  από 55,612 ευρώ ανα μεγαβατώρα τον Ιανουάριο απογειώθηκε  στα 63,499 ευρώ αν μεγαβατώρα τον Μάιο (14,1% αύξηση).

Το κόστος των αποκλίσεων από 0,836 ευρώ ανα μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 1,643 ευρώ ανα μεγαβατώρα τον Μάιο.Οι λογαριασμοί προσαυξήσεων από 7,663 ευρώ/μεγαβατώρα έχουν φτάσει στα 11,230 ευρώ/μεγαβατώρα (46,5% αύξηση).Το συνολικό κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά από τα 64,111 ευρώ/μεγαβατώρα έχει εκτιναχθεί στα 76,373 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 19,1%).

 

Συναγερμός στο ΥΠΕΝ από καταγγελίες κατά ιδιωτών παρόχων ρεύματος