Κάποτε ήταν εκείνοι που ξόδευαν τα περισσότερα χρήματα σε υπερπόντια ταξίδια, όμως από τότε που η χώρα τους άνοιξε ξανά τα σύνορά της μετά την πανδημία Covid-19, πριν από δώδεκα μήνες, δείχνουν ότι προτιμούν να μένουν στη χώρα τους. Οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μειώσει κατακόρυφα τα ταξίδια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος τουρισμός να έχει χάσει ήδη 130 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της εταιρείας αεροπορικών αναλύσεων Cirium, κατά το δ’ τρίμηνο 2023 τα ταξίδια που έκαναν στο εξωτερικό οι Κινέζοι τουρίστες έφτασαν περίπου στο 60% των επιπέδων του 2019.

Η ανάκαμψη αυτή είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με την αντίστοιχη στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που έχει απογοητεύσει τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών, τους αξιωματούχους του τουρισμού, αλλά και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με είδη πολυτελείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg και με βάση στοιχεία από το Ινστιτούτο Έρευνας Εξερχόμενου Τουρισμού της Κίναςτο 2019 οι Κινέζοι τουρίστες έκαναν 170 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό.

Για τα ταξίδια αυτά ξόδεψαν 248 δισ. δολάρια, τα οποία δαπανήθηκαν σε αεροπορικά εισιτήρια, διαμονές σε ξενοδοχεία, καθώς επίσης ρούχα και αξεσουάρ από εταιρείες ειδών πολυτελείας. Σύμφωνα με το World Travel and Tourism Council, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 14% των δαπανών σε ταξίδια στο εξωτερικό ανά τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά τον κορωνοϊό, τα στοιχεία που ανέλυσε το Bloomberg δείχνουν ότι οι θέσεις που κλείνονται στις πτήσεις από την Κίνα για το εξωτερικό αντιστοιχούν μόλις στο 60% των επιπέδων του 2019, ενώ 45 ξένοι προορισμοί δεν έχουν πλέον άμεση αεροπορική σύνδεση με την Κίνα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι με τη μείωση στα ταξίδια που παρατηρείται στους τουρίστες από την Κίνα, ο παγκόσμιος τουρισμός χάνει έσοδα 129 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μειώσει τα ταξίδια, το Bloomberg αναφέρεται τόσο στην οικονομία, όσο και σε γεωπολιτικούς παράγοντες, αλλά και την πολιτική του Προέδρου τη χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι με τη μείωση στα ταξίδια που παρατηρείται στους τουρίστες από την Κίνα, ο παγκόσμιος τουρισμός χάνει έσοδα άνω των 129 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι τουρίστες έχουν μειώσει τα ταξίδια, το Bloomberg αναφέρεται τόσο στην οικονομία, όσο και σε γεωπολιτικούς παράγοντες, αλλά και την πολιτική του Προέδρου τη χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Η οικονομία της Κίνας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δυναμική, γεγονός που οδηγεί πολλούς Κινέζους καταναλωτές σε πιο φθηνές διακοπές εντός συνόρων. Παράλληλα, οι πολιτικές εντάσεις έχουν καθυστερήσει την αποκατάσταση των τουριστικών δεσμών με κάποιες χώρες, ενώ οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν κάνει τα μακρινά ταξίδια πιο περίπλοκα.

Την ίδια στιγμή, τον δικό της ρόλο έχει παίξει και η πολιτική του Σι Τζινπίνγκ, καθώς η οικονομία ζορίζεται και οι αξιωματούχοι της Κίνας έχουν δώσει προτεραιότητα στον τοπικό τουρισμό. Για παράδειγμα, έχουν δώσει τη δυνατότητα για ψώνια duty-free στη Χαϊνάν, άνοιξαν νέους συναυλιακούς χώρους και προωθούν τα ταξίδια σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως η Σαουδική Αραβία, που αποτελεί σημαντικό εταίρο της Κίνας στο πρότζεκτ One Belt One Road.

Διαβάστε ακόμη: