Αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα βρέθηκαν το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και ευρύτερα ολόκληρη η διεθνής επενδυτική βιομηχανία, καθώς μια σειρά παραγόντων όπως τα σημάδια φούσκας στην υψηλή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ο κίνδυνος ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, το κλιμακούμενο γεωπολιτικό ρίσκο και η αλλαγή σκηνικού σε πολλά στοιχεία μάκρο αλλά και μίκρο, οδήγησαν τους επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν στοιχεία κραχ.

Βεβαίως, μέσα σε αυτή την εξίσωση, πρέπει να μπει και η νέα… διαμάχη της επενδυτικής βιομηχανίας με τις τακτικές των κεντρικών τραπεζών, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν διλήμματα και εκβιαστικές διαθέσεις από τις παντοδύναμες αγορές, που σε κάποιες τέτοιες συγκυρίες κάνουν επίδειξη δύναμης, με φόντο το timing της μείωσης των επιτοκίων.

Οι μετοχές γνώρισαν το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου ένα άνευ προηγουμένου βούλιαγμα, ένα ξεπούλημα η ένταση του οποίου είχε να εμφανιστεί χρόνια, ενώ εκτός από τα χρηματιστήρια, ισχυρότατοι είναι οι τριγμοί σε όλη την επενδυτική βιομηχανία, καθώς δεν κλονίζονται μόνο οι μετοχές, αλλά και τα ομόλογα, και το πετρέλαιο, και commodities και τα κρυπτονομίσματα.

Όλη η επενδυτική βιομηχανία «διαβάζει» τη νέα πραγματικότητα αντιστρόφως ανάλογα απ’ ό,τι τη διάβαζε έως πρότινος όπου – εγκλωβισμένη στην ανοδική και μόνιμη νιρβάνα – «έχτιζε» αποτιμήσεις σε απίστευτα και πρωτοφανή επίπεδα, έχοντας προ πολλού αποκοπεί – λιγότερο ή περισσότερο – από την πραγματική οικονομία, κινούμενη ανεξάρτητα από αυτήν, εν μέσω ανατροφοδοτούμενης δυναμικής και μεγάλης μόχλευσης.

Οι αγορές, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και έχουν δημιουργήσει μια ανεξάρτητη «οντότητα» και μια βιομηχανία που ανατροφοδοτείται από ίδιες δυνάμεις, ανακυκλώνοντας τη δυναμική και τη ρευστότητά της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήρθε να προστεθεί η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης να «επιδοτήσει» και να δώσει επιπλέον ανοδικά… άλλοθι στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας μεγάλες εταιρείες του χώρου σε αποτιμήσεις άνευ προηγουμένου. Οι αγορές όλα τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια πρωτοφανή ανοδική «νιρβάνα» αγνοώντας ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από πολλά μέτωπα, που σε άλλες συγκυρίες θα οδηγούσαν κορυφαίους δείκτες σε απώλεια πολλών χιλιάδων μονάδων.

Η τεράστια ρευστότητα και η πρωτοφανής μόχλευση έχει οδηγήσει μια ολόκληρη χρηματιστηριακή γενιά διεθνώς να έχει γνωρίσει μόνο… καλές ημέρες στις αγορές, αγνοώντας μεγάλες και παρατεταμένες πτώσεις, δημιουργώντας μια εικόνα πρωτοφανή που ουδέποτε έχει εμφανιστεί ξανά στα χρηματιστηριακά ιστορικά.

Έτσι, σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη διατάραξη αυτής της επίπλαστης «ισορροπίας», υπάρχουν φαινόμενα μαζικού ξεπουλήματος, καθώς όλοι έχουν επίγνωση της υπερβολής, με την τακτική βεβαίως να επαναλαμβάνεται όλα τα τελευταία χρόνια, με διαφορετικές αφορμές (πανδημία, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση, εμπλοκή στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρίσκο κ.α.).

Πάντα όμως, το μεγάλο… ποτάμι των αγορών, ακριβώς επειδή έχει αποκτήσει δυνάμεις πέρα από κάθε προηγούμενο αποτελώντας μια ανεξάρτητη βιομηχανία που χρησιμοποιεί τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία μόνο ως αφορμές και όχι αιτίες, επιβάλλει τη δική του αλήθεια και πετυχαίνει νέα ρεκόρ.

Μένει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το πτωτικό ρήγμα που θα δημιουργηθεί αυτές τις ημέρες, ενώ θα έχει ενδιαφέρον το στοίχημα του σε πόσες εβδομάδες οι αγορές θα γυρίσουν εκ νέου στα ιστορικά υψηλά τους.

Σε φάση διόρθωσης οι αγορές, αναζητούν τα σημεία ισορροπίας τους

Ιδιαίτερα ευάλωτο το αναδυόμενο Χ.Α.

Έχοντας χάσει σχεδόν 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/10 της συνολικής κεφαλαιοποίησής του στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών, ενώ το «μένος» των ρευστοποιήσεων μόνο με τις ημέρες των πρώτων ημερών του Covid-19 μπορεί να συγκριθεί. Μόνο χθες το ελληνικό χρηματιστήριο απώλεσε 6,4 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή του, ενώ θυμίζουμε την Παρασκευή είχε υποχωρήσει κατά 2,95%.

Ασφαλώς, όταν κορυφαίοι δείκτες – οδηγοί του παγκοσμίου συστήματος καταποντίζονται, όπως ο ιαπωνικός Nikkei 225 που τη Δευτέρα έχασε σχεδόν 4.500 μονάδες ή ποσοστό 12,40% και ο Dow Jones έχει χάσει πάνω από 2.000 μονάδες σε μόλις δύο συνεδριάσεις, καταλαβαίνουμε ότι η μικρή, αναδυόμενη, περιφερειακή ελληνική αγορά δεν μπορεί να προβάλει άμυνες και αναχώματα.

Χρηματιστήριο: Προς εβδομαδιαία άνοδο στον απόηχο της Standard & Poor's

Απώλειες 9,26% για το Γενικό Δείκτη το τριήμερο

Μετά το -2,95% της Παρασκευής, χθες το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε επιπλέον 6,27% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, που σημαίνει ότι στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα, χάνει 9,26%, κάτι που έχει πολλά χρόνια να γίνει. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης μόλις στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει απώλειες άνω του 11%, ενώ ο FTSE 25 υποχωρεί το 3ήμερο του Αυγούστου 9,59% και ο Mid Cap -9%.

Το χθεσινό ξεπούλημα έγινε και με εκτόξευση του τζίρου στα 235,1 εκατ. ευρώ, που δείχνει ότι σηκώθηκαν τεράστια κεφάλαια από το σύστημα. Τα 295,3 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 92 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ έγιναν και 34 εκατ. ευρώ στον Mid Cap, κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι καμιά μετοχή του Large και του Mid Cap δεν έκλεισε ανοδικά, ενώ σε όλη την αγορά, μόλις τέσσερις μετοχές έκλεισαν θετικά, εν αντιθέσει με 131 μετοχές που είχαν απώλειες. Μάλιστα, έντεκα μετοχές είχαν απώλειες άνω του 10%, κάτι που έχει πολύ καιρό να γίνει, ενώ δεκάδες ήταν οι μετοχές που είχαν πτώση άνω του 5%.

Στις τράπεζες, χάθηκαν συνολικά μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση 2,799 δισ. ευρώ! Η Eurobank από τα7,972 δισ. ευρώ αποτίμηση την περασμένη Παρασκευή, χθες, με το -7,74% υποχώρησε στα 7,018 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έχασε 954 εκατ. ευρώ! Η Εθνική από τα 7,303 δισ. ευρώ την Παρασκευή χθες έπεσε στα 6,562 δισ. που μεταφράζεται σε απώλεια 741 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς έχασε 421 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 421 εκατ. ευρώ.

Πτώση πάνω από 2.000 μονάδες στο Dow Jones το διήμερο

Συντριπτικές ήταν οι απώλειες που είχαν οι δείκτες της Wall Street το τελευταίο διήμερο, καθώς χθες ο φόβος για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με κάποια λίαν άσχημα αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών, έφεραν καταιγισμό ρευστοποιήσεων, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες, τον S&P 500 να κατρακυλά 3% και τον Nasdaq να κλείνει στο -3,4%.

Ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 1.033,99 μονάδες ή ποσοστό 2,60% πέφτοντας στις 38.703,27 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ το τελευταίο τριήμερο ο εν λόγω δείκτης έχει απολέσει πάνω από 2.130 μονάδες.

Ενδεικτικό της αγωνίας των επενδυτών είναι και το γεγονός ότι ο λεγόμενος “δείκτης φόβου” ο Cboe Volatility, σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία του, σκαρφαλώνοντας ταυτόχρονα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης σκαρφάλωσε μέχρι το υψηλό του 65,73 πριν το άνοιγμα της αγοράς, κερδίζοντας 42 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο δείκτης περιόρισε πάντως τα κέρδη του για να κλείσει τελικά στο 38,57, κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones έκλεισαν πτωτικά, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Intel (-6,34%), Apple (-4,82%) – στον απόηχο της κίνησης της Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett να μειώσει στο μισό το μερίδιο της στον τεχνολογικό κολοσσό. Επίσης, η Cisco Systems είχε απώλειες 4,11%, ενώ η Nvidia είχε βουτιά 6,4%, επηρεασμένη από δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στα νέα chip τεχνητής νοημοσύνης.

Wall Street: Μικρά κέρδη στους δείκτες

Έρχεται αντίδραση;

Πάντως, η γενναία αντίδραση των ασιατικών δεικτών σήμερα τα ξημερώματα, καθώς ο Nikkei 225 κάποιες ώρες πριν το κλείσιμό του κατέγραφε αντίδραση +8,55% κερδίζοντας πάνω από 2.700 μονάδες, ενώ ο Asia Dow κέρδιζε 3,40% και ο Hang Seng +0,82%, προϊδεάζει για αντίδραση και στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στο Χ.Α. Αν βγάλει αντίδραση το Χ.Α., οι τράπεζες και οι ενεργειακές μετοχές θα είναι στην πρώτη θέση, καθώς αυτές είναι που έχουν δεχτεί και τις ισχυρότερες πιέσεις το τριήμερο.

Διαβάστε ακόμη: