Οι ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και αυτό αυξάνει τον “πονοκέφαλο” στην παγκόσμια οικονομία καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να “παλεύουν” με τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.
Μιλώντας στον Martin Soong του CNBC στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-7 στην Ιαπωνία, ο Μάλπας τόνισε ότι τα επίπεδα ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη σταθερότητα.
«Οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ για τις προηγμένες οικονομίες είναι υψηλότεροι από ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα παρόμοιο ζήτημα. «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πρέπει να εργαστεί πολύ πιο σκληρά για να επιστρέψει χρήματα που έχουν ήδη δανειστεί».
Ανάγκη για διαφάνεια
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τονίσει την ανάγκη για διαφάνεια στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους ενόψει μιας σειράς παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα και του επίμονου πληθωρισμού. Ο οργανισμός τον περασμένο μήνα προήδρευσε της Στρογγυλής Τραπέζης για το Παγκόσμιο Χρέος στην Ουάσιγκτον και απεύθυνε έκκληση για ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους παγκοσμίως.
Στην έκθεσή της στο τέλος του έτους που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 5,6% σε ονομαστικούς όρους στα $9 τρισ. Για όλες τις χώρες, το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών εκτίμησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά ότι η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους υποχώρησε από τα επίπεδα του 2020, φθάνοντας κάτω από τα $300 τρισ. το 2022.
«Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι προηγμένες οικονομίες είναι να προσπαθήσουν να βρουν ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε η ανάπτυξη να επανέλθει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο σε αυτό το σημείο», είπε ο Μάλπας στο CNBC. «Το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο έχει αυξηθεί από τις προηγμένες οικονομίες, αλλά τα πιστωτικά περιθώρια έχουν διευρυνθεί και για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε.
Οι κίνδυνοι
Το ποσοστό απόδοσης χωρίς κίνδυνο υποδηλώνει το επιτόκιο που μπορεί να αναμένει να κερδίσει ένας επενδυτής σε μια επένδυση που ενέχει μηδενικό κίνδυνο. «Οι [επενδυτές] θα επιλέγουν πάντα πρώτα τις πιο ασφαλείς προηγμένες οικονομίες, οπότε αυτό που μένει είναι αυτό που μπορεί να εισρεύσει στις αναπτυσσόμενες χώρες, και απλά δεν αρκεί», είπε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν «διπλό χάος» του αυξημένου κόστους επιβάρυνσης του χρέους και όχι της ευκαιρίας να το ανατρέψουμε».
Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο – νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2024 όταν κανονικά λήγει η θητεία του – είπε ότι «διερευνά επιλογές». «Ήμασταν τόσο απασχολημένοι στην τράπεζα με πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά – αυτό το χρέος, η πρωτοβουλία ανάπτυξης, βρισκόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού μας έτους», συμπλήρωσε.