Περισσότεροι από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σημερινή (21/02) ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο νέος απολογισμός αποτελεί σημαντική ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη καταμέτρηση των 7.199 νεκρών από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με την έκθεση. Η αποστολή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που απαριθμεί δεκάδες παρατηρητές ανά την ουκρανική επικράτεια, ανέφερε ότι αναμένει πως ο πραγματικός απολογισμός θα είναι «σημαντικά υψηλότερος» από την επίσημη καταμέτρηση, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία επιβεβαίωσης των απωλειών.

Τέσσερα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά

Η Ίνγκερ Άσινγκ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Save the children, τόνισε ότι «ο πόλεμος είναι καταστροφή για τα παιδιά. Το γεγονός να παγιδεύεται κανείς κάτω από τη γη, αποτελεί φρικτή εμπειρία, την οποία δε θα ξεχάσουν ποτέ. Πολλά από εκείνα, ζουν σε μόνιμη κατάσταση τρόμου.

Υποφέρουν από τον φόβο ότι θα χάσουν τους συγγενείς τους ή πως θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους», κατά την παρουσίαση της έκθεσης, όπου επεσήμανε ότι τέσσερα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά, κατά μέσο όρο και πως στην πραγματικότητα, ο απολογισμός των θυμάτων μάλλον είναι ακόμη βαρύτερος.

Παιδιά έχουν μετατραπεί σε θύματα μερικών από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανισμών, σεξουαλικής βίας και φόνων. Πολλά από τα εγκλήματα δεν καταγράφονται, κατά το κείμενο της οργάνωσης. Κάθε παιδί στην Ουκρανία έχει περάσει κατά μέσο όρο 920 ώρες –ή με άλλα λόγια, πάνω από έναν μήνα– σε υπόγεια καταφύγια από το «ξέσπασμα» των εμπόλεμων συγκρούσεων. Η κατάσταση είναι χειρότερη, κοντά στα μέτωπα.

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση απηύθυνε έκκληση στους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού να μην πλήττουν αμάχους και πολιτικά κτήρια, ιδίως σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία. «Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, πρέπει να λογοδοτούν», σημείωσε.

Ακόμη, η οργάνωση θεωρεί σημαντικό να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά και να έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στο σχολείο. Σε πολλές περιοχές, η παράδοση μαθημάτων είναι εφικτή μόνο χάρη σε ψηφιακές πλατφόρμες, όμως, μετά βίας «αγγίζει» το 33%, το ποσοστό εκείνων που διαθέτουν τις απαραίτητες συσκευές.

Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 18.600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί, υπενθύμισε η Save the children, επικαλούμενη επαληθευμένους αριθμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ υψηλότερος, στην πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμη: