Σήμερα (05/01), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να εξασφαλίσει μία διαρκή ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών.

Ακόμη, η Τουρκία προσέφερε διπλωματική υποστήριξη όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Στο παρελθόν, η γειτονική χώρα έχει ενεργήσει ως διαμεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, για την κατάρτιση συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Τούρκος ομόλογός του αναφέρθηκαν στη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη συμφωνία για τα σιτηρά, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ζελένσκι, μέσω δημοσίευσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

«Θίξαμε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια –οι κατακτητές δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί– την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Χάρηκα που άκουσα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην υλοποίηση του δικού μας ειρηνευτικού σχεδίου», έγραψε.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μία «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ένα «όραμα για μία δίκαια λύση», σε σημερινή τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε ότι «η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία, όμως, το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικούμε», σημείωσε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε ακόμη: