Η μετοχή του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει αισθητά τον τελευταίο μήνα, από τα επίπεδα των 18 ευρώ σε ζώνη κοντά στα 15 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες άνω του 15%. Η πτώση αυτή, αν και εν μέρει τεχνική λόγω της αποκοπής μερίσματος, έχει και βαθύτερες αιτίες που απασχολούν τους επενδυτές.

Καταρχάς, η αποκοπή του καθαρού μερίσματος ύψους 0,7044 ευρώ/μετοχή εξηγεί μέρος της διόρθωσης, αλλά όχι όλη. Το κλίμα γύρω από τον ΟΤΕ επηρεάζεται και από την αυξανόμενη πίεση στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, με τον ανταγωνισμό από νέους παίκτες όπως η FiberGrid της ΔΕΗ να δημιουργεί πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

Ταυτόχρονα, η μετοχή δείχνει να περνά φάση «χώνεψης» των φετινών υψηλών των 17,7 ευρώ, με τον τίτλο να βρίσκεται σε διαδικασία εξισορρόπησης. Παρά ταύτα, η εικόνα δεν είναι αρνητική. Χθες, για παράδειγμα, η μετοχή κινήθηκε θετικά, δίνοντας σημάδια σταθεροποίησης.

Το στοίχημα της Ρουμανίας

Πίσω από τη σκηνή, ο ΟΤΕ ετοιμάζει την ολοκλήρωση ενός καθοριστικού βήματος: την πώληση της Telekom Romania Mobile. Η υπόθεση οδεύει στο τέλος της, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας να ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» μέσα στις επόμενες ημέρες. Την εταιρεία θα αποκτήσει η Vodafone, αλλά το deal προβλέπει μοίρασμα στοιχείων ενεργητικού με την Digi Communications.

Για τον ΟΤΕ, η εξέλιξη αυτή έχει διπλή αξία. Αφενός σταματά τη διαρροή κεφαλαίων προς μια ζημιογόνο θυγατρική (μόνο το 2024 η TKRM είχε ζημιές 143 εκατ. ευρώ), αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους μέσω έκτακτου μερίσματος. Οι αναλυτές ήδη εκτιμούν ότι μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει από το deal θα διοχετευθεί στους μετόχους, κάτι που λειτουργεί θετικά για τη μετοχή μεσοπρόθεσμα.

Η βαρύτητα της OTE Estate

Πίσω από τη χρηματιστηριακή εικόνα, υπάρχει και ένα asset που ενισχύει την αξία του ΟΤΕ: η OTE Estate. Η εταιρεία διαχειρίζεται 2.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, με αποτίμηση που έφτασε το 1,226 δισ. ευρώ το 2024. Τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 10%, στα 63,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα της χρονιάς (μαζί με ενέργεια και υπηρεσίες) έφτασαν τα 80,1 εκατ., με αύξηση 20%.

Ο ΟΤΕ αναπτύσσει σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων με υψηλή εμπορική δυναμική. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ανακαίνιση στο Διοικητικό Μέγαρο στην Κηφισιά και κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρά και στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 600 MW. Παράλληλα, ενισχύεται η παρουσία της OTE Estate στον χώρο των μισθώσεων με νέα συμβόλαια και αυξημένα έσοδα από την πώληση ενέργειας.

Τι σημαίνει για τη μετοχή

Η πίεση των τελευταίων εβδομάδων δεν ακυρώνει το μακροπρόθεσμο story του ΟΤΕ. Αντιθέτως, η ολοκλήρωση της πώλησης στη Ρουμανία θα δώσει ανάσα στα αποτελέσματα και αναμενόμενη ώθηση στην τιμή. Οι επενδυτές προσδοκούν την επίσημη ανακοίνωση και την επιβεβαίωση για έκτακτο μέρισμα, που μπορεί να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης.

Παράλληλα, η ενίσχυση του real estate και τα βήματα προς την ενεργειακή αυτάρκεια δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο προφίλ που ξεφεύγει από την παραδοσιακή εικόνα ενός «τηλεπικοινωνιακού μονοπαίκτη». Ο ΟΤΕ εξελίσσεται σε όμιλο με στοιχεία utility και asset-heavy, κάτι που μπορεί να επαναπροσδιορίσει την αποτίμησή του στο ΧΑ.

Η πίεση, λοιπόν, έχει αιτίες αλλά δεν είναι πανικός. Είναι περισσότερο αναμονή. Και όσο πιο κοντά έρθει το closing της συμφωνίας στη Ρουμανία, τόσο περισσότερο θα κλείνουν και τα «κενά αέρος» στη μετοχή.

Διαβάστε ακόμη: