Σε 1,226 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της ΟΤΕ Εstate, έχοντας αυξηθεί για το 2024 κατά 6,8% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 1,148 δισ. ευρώ.
Η αξία προκύπτει με βάση την αποτίμηση που διενεργήθηκε από τον πιστοποιημένο εκτιμητή, τη Διεύθυνση Εκτιμητικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ακίνητης και Κινητής Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας. Όπως επισημαίνεται μάλιστα στη σχετική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2024 της θυγατρικής ακινήτων του ομίλου ΟΤΕ, από τις περίπου 2.300 ιδιοκτησίες, 200 εξ αυτών αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εύλογης αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Ως προς τα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το 2024 κατέγραψαν αύξηση κατά 20,3%, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (μετά την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα) της χρήσης 2024 είναι μεγαλύτερα από την προηγούμενη χρονιά, λόγω ακριβώς της αύξησης της αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Έτσι, τα κέρδη μετά φόρων για το 2024 διαμορφώθηκαν σε 91,8 εκατ. ευρώ, έναντι 88,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Ως προς τα έσοδα, αυτά από εκμίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων της εταιρείας στο τέλος του 2024 ανήλθαν σε 63,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 10% ενώ υπεγράφησαν και πέντε νέα μισθωτήρια με τρίτους (2.400 τ.μ.). Η αύξηση των εσόδων από την εκμίσθωση ακινήτων αποδίδεται στη σύναψη νέων ενδοεταιρικών συμβάσεων μίσθωσης, στην αύξηση των εσόδων από τρίτους και στην αναπροσαρμογή των μισθωμάτων.
Τα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 11,6 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση έναντι του 2023 (4,33 εκατ. ευρώ), εξαιτίας της αυξημένης εκπροσώπησης παροχών που ανήκουν στον όμιλο.
Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης κτιρίων διαμορφώθηκαν στα 5,3 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση έναντι του 2023 , οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 4,7 εκατ. ευρώ λόγω επιπλέον έργων παροχής υπηρεσιών προς την ΟΤΕ ΑΕ.
Σε σχέση με τις εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου το 2023, το 2024 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Το πάρκο, με ονομαστική ισχύ 600MW, αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του συγκροτήματος κατά περίπου 0,8 GWh ετησίως.
Ολοκληρώθηκε, επίσης, η ανακαίνιση του κτιρίου στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Ολυμπιάδος, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., το οποίο έχει μισθωθεί στην εταιρεία T-Digital. Το ακίνητο πρόκειται να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο LEED.
Οι εργασίες συντήρησης λοιπών ακινήτων ανήλθαν συνολικά σε 1,1 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι μελέτες νομιμοποίησης και τακτοποίησης ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 35 ακίνητα, πραγματοποιήθηκαν 48 μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας και εκπονήθηκαν 13 λοιπές μελέτες και ενέργειες. Επιπλέον, εκδόθηκαν 23 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και 36 ηλεκτρονικές ταυτότητες κτιρίου.
Κατά τη χρήση του 2024 πραγματοποιήθηκε διανομή μερίσματος από φορολογημένα κέρδη συνολικού ποσού 30,67 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2025 προτείνεται διανομή μερίσματος από φορολογημένα κέρδη συνολικού ποσού 32,718 εκατ. ευρώ ήτοι ποσού για τη χρήση 2024.
Οι προοπτικές το 2025
Η ΟΤΕ Εstate εστιάζει, όπως αναφέρεται σχετικά, στην αξιοποίηση και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, στην ελαχιστοποίηση των κενών χώρων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου και συνεργάζεται με τις εταιρείες του ομίλου, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της βέλτιστης στεγαστικής πολιτικής για την κάλυψη των αναγκών τους.
Για το 2025, προβλέπεται ανάπτυξη στην αγορά ακίνητων, οπότε και οι σχεδιαζόμενες ενέργειες θα επικεντρωθούν στα παρακάτω:
• Υποστήριξη των στόχων που έχουν τεθεί και ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του ομίλου ΟΤΕ
• Υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου για λογαριασμό του συνόλου των εταιρειών του ομίλου ΟΤΕ σύμφωνα με τις κτιριολογικές ανάγκες των χρηστών,
• Ανάπτυξη ενεργειακής στρατηγικής για τα μεγαλύτερα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος ΟΤΕ με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης,
• Αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που δεν χρησιμοποιεί ο όμιλος με στόχο την αύξηση εσόδων από τρίτους. Eνα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανακατασκευή ακινήτου του ομίλου στη Νάουσα της Πάρου, που είναι σε εξέλιξη με σκοπό τη μετατροπή σε κατάλυμα.
• Συνεχή προσπάθεια μετασχηματισμού και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες της εταιρείας,
• Επίλυση νομικών και ιδιοκτησιακών θεμάτων σχετιζόμενα με τα ακίνητα της εταιρείας.