Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, ένας από τους πλουσιότερους επενδυτές στη Μέση Ανατολή, έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον κάλεσε στη βασιλική αυλή στο Ριάντ. Ο πρίγκιπας – ο οποίος μαζί με την επενδυτική του εταιρεία έχει αναδειχθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στο Twitter μετά την εξαγορά της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Έλον Μασκ – φυλακίστηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρίγκιπας κρατήθηκε στο δωμάτιο 628 του Ritz Carlton στο Ριάντ για 83 ημέρες. Εκείνη την εποχή, η συγκέντρωση των γαλαζοαίματων της Σαουδικής Αραβίας και άλλων επιχειρηματιών χαιρετίστηκε ως εκκαθάριση κατά της διαφθοράς υπό την ηγεσία του διαδόχου του βασιλείου πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος είναι ξάδερφος του Alwaleed.

Λίγα έγιναν γνωστά για την παρατεταμένη παραμονή του πρίγκιπα στο Ritz, αλλά το περιστατικό αυτό είναι το κλειδί για την κατανόηση ορισμένων από τις δυναμικές που διαδραματίζονται πίσω από μια από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με πόση επιρροή μπορεί να ασκήσουν ο Alwaleed ή ο πρίγκιπας Mohammed στη νέα τους σχέση με τον Μασκ ως μέρος αυτού που ο Alwaleed δήλωσε δημόσια ότι θα ήταν μια μακροπρόθεσμη επένδυση στο Twitter.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Συναγερμός έχει ήδη σημάνει στο Καπιτώλιο, όπου δύο Αμερικανοί γερουσιαστές – ο Δημοκρατικός Ρον Γουάιντεν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής οικονομικών, και ο Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ – ζήτησαν «ενδελεχή έλεγχο» της συμφωνίας στο Twitter για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σε δήλωσή του, ο Γουάιντεν είπε: «Δεδομένης της ιστορίας του σαουδαραβικού καθεστώτος να φυλακίζει επικριτές, να φυτεύει κατάσκοπο στο Twitter και να δολοφονεί βάναυσα έναν δημοσιογράφο της Washington Post, πρέπει να αποκλειστεί από την πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμού του Twitter, άμεσα μηνύματα και άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πολιτικών αντιπάλων ή την καταστολή της κριτικής κατά της βασιλικής οικογένειας.

«Έχω υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον εθνικής ασφάλειας να προστατεύουν τα δεδομένα των Αμερικανών από δολοφονικές ξένες κυβερνήσεις και αυτό το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ταιριάζει απόλυτα με αυτήν την περιγραφή».

Οι αναφορές του Τύπου που προέκυψαν μετά την «εκκαθάριση» του Ritz αναφέρουν πώς βασανίστηκαν και εξαναγκάστηκαν πλούσιοι Σαουδάραβες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους εκεί, και αφαιρέθηκαν οι περιουσίες τους μετά από κατηγορίες για διαφθορά, αν και δεν υπήρξαν ποτέ επίσημες κατηγορίες, στοιχεία ή δίκες.

Ο Alwaleed, ο οποίος φέρεται να ήταν «υποσιτισμένος και καταβεβλημένος» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ritz, συζήτησε τον περιορισμό του με το Bloomberg τον Μάρτιο του 2018, 7 εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του. Στη συνέντευξη, ο Alwaleed αρνήθηκε οποιαδήποτε κακομεταχείριση ή βασανιστήριο, αλλά αναγνώρισε ότι είχε έρθει σε «συνεννόηση» με το βασίλειο που ήταν «εμπιστευτικό και μυστικό μεταξύ εμού και της κυβέρνησης».

Υποστήριξε ότι η σχέση του με τον πρίγκιπα Mohammed είχε γίνει «δυνατότερη» μετά τη φυλάκισή του και ότι μιλούσαν ή έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλο πολλές φορές την εβδομάδα.

Είπε ακόμη ότι θα του επιτραπεί να ταξιδέψει, αν και παρατηρητές παρατήρησαν ότι ο Alwaleed –η εταιρεία του οποίου έχει σημαντικές επενδύσεις στην Uber, τη Citibank και τη Lyft– δεν έχει ταξιδέψει εκτός Σαουδικής Αραβίας ή του συμμάχου της, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από τον περιορισμό του.

Τον Απρίλιο, αφότου ο Έλον Μασκ έκανε για πρώτη φορά την τολμηρή προσπάθειά του να εξαγοράσει το Twitter, απορρίφθηκε από τον Alwaleed σε ένα tweet.

«Δεν πιστεύω ότι η προτεινόμενη προσφορά από τον @elonmusk (54,20 $) πλησιάζει την εγγενή αξία του @Twitter δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξής του. Όντας ένας από τους μεγαλύτερους και μακροπρόθεσμους μετόχους του Twitter, ο @Kingdom_KHC και εγώ απορρίπτουμε αυτήν την προσφορά», έγραψε, αναφερόμενος στην επενδυτική του εταιρεία, Kingdom Holding, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά στο Twitter το 2011.

Ο «φίλος» Έλον Μασκ

Αλλά μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Alwaleed φάνηκε να αλλάζει γνώμη. Σε ένα tweet στις 5 Μαΐου, έγραψε: «Είναι υπέροχο που συνδέομαι μαζί σου ο «νέος» φίλος @elonmusk. Πιστεύω ότι θα είσαι ένας εξαιρετικός ηγέτης για το @Twitter για να προωθήσει και να μεγιστοποιήσει τις μεγάλες του δυνατότητες».

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, απέκτησε μερίδιο 17% στη Kingdom Holding για 1,5 δισ. δολάρια.

Αυτή την εβδομάδα, ο Alwaleed συνεχάρη τον «Chief Twit» Μασκ για το κλείσιμο της συναλλαγής στο Twitter, λέγοντας ότι οι δύο θα είναι «μαζί σε όλη τη διαδρομή».

Η επένδυση στο Twitter δεν φαίνεται να προσφέρει ούτε στον Alwaleed ούτε στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κανένα επίσημο έλεγχο στο Twitter. Ο Μασκ είναι πλέον ο μοναδικός διευθυντής της εταιρείας. Ωστόσο, η χρήση της πλατφόρμας από το βασίλειο ως εργαλείο προπαγάνδας και η σκληρή καταστολή των αντιφρονούντων ή άλλων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πιστεύω ότι αξίζει να θέσουμε ερωτήσεις σχετικά με το τι σημαίνει η σαουδαραβική επένδυση για την ασφάλεια των Σαουδάραβων αντιφρονούντων και η συζήτηση γύρω από τα σαουδαραβικά ζητήματα. Τα αιτήματα για ενέργειες κατά των χρηστών θα φιλτράρονται μέσω του Alwaleed; Αιτήματα για δεδομένα χρήστη ή για την προώθηση κάποιων δικτύων;» είπε ο David Kaye, καθηγητής νομικής στο UC Irvine.

Το «βρώμικο» παρελθόν

Ανώτατος αξιωματούχος στο βασίλειο φέρεται να ήταν ο εγκέφαλος της διείσδυσης στο Twitter το 2015 από κατασκόπους που εργάζονταν για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και κατηγορήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διείσδυση επέτρεψε στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να εντοπίσει άτομα που επέκριναν την κυβέρνηση του βασιλείου από ανώνυμους λογαριασμούς στο Twitter – οδηγώντας σε τουλάχιστον μία σύλληψη ενός νεαρού άνδρα, του Abdulrahman al-Sadhan, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών στη Σαουδική Αραβία για χρήση ενός λογαριασμού για να κοροϊδέψει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Δύο από τους άνδρες που κατηγορήθηκαν εξακολουθούν να αναζητούνται από το FBI αφού κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις ΗΠΑ πριν συλληφθούν. Τον περασμένο μήνα, καθώς κορυφαία στελέχη των ΗΠΑ και άλλα στελέχη πήγαν στο Ριάντ για να γιορτάσουν την Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων, γνωστή ως «Νταβός της Ερήμου», ένας κατηγορούμενος κατάσκοπος του Twitter που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές – ο Ahmed Almutairi – δημοσίευσε βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Snapchat από ένα πάρτι που παρευρέθηκε για να γιορτάσει το συνέδριο και καυχιόταν ότι θα συμμετείχε σε έξι πάρτι που έγιναν εκείνο το βράδυ.

Δεν είναι σαφές εάν τα αιτήματα ορισμένων Αμερικανών γερουσιαστών για αναθεώρηση εθνικής ασφάλειας θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι κανόνες σχετικά με αυτές τις αναθεωρήσεις από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ (CFIUS), η οποία έχει την εξουσία να «ξετυλίγει» τις συναλλαγές εάν κριθεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, συνήθως ενεργοποιούνται όταν η ξένη οντότητα (στην περίπτωση αυτή, η Σαουδική Αραβία) έχει αναλάβει έλεγχο μιας εταιρείας ή ενός περιουσιακού στοιχείου. Αυτό δεν συμβαίνει στη συμφωνία του Μασκ.

Η Washington Post ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για την αγορά του Μασκ και, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει το θέμα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επικοινώνησε με το Twitter για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις εμπιστευτικές συμφωνίες που είχε συνάψει ο Μασκ με ξένους επενδυτές.

Ένας δικηγόρος που γνωρίζει τη διαδικασία και μίλησε ανώνυμα είπε ότι οποιαδήποτε αξιολόγηση κινδύνου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έδειχνε πιθανώς ότι οι Σαουδάραβες είχαν την ικανότητα και την πρόθεση να «συμβιβάσουν» την πλατφόρμα στο παρελθόν. Τούτου λεχθέντος, ο δικηγόρος πρόσθεσε: «Υπάρχουν κυρώσεις και άλλοι μοχλοί για χρήση; Αμφιβάλλω αν θα επιβάλουν κυρώσεις στον Alwaleed ή το MBS».

Διαβάστε ακόμη: