Μερικές ημέρες μετά την εξαγορά του Twitter, ο Έλον Μασκ σκέφτεται να πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές προκειμένου να… προσαρμόσει την πλατφόρμα και τον τρόπο λειτουργίας της, σύμφωνα με την δική του νοοτροπία.

Όπως μεταφέρει το Bloomberg, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συμβουλεύεται έμπιστους φίλους και συνεργάτες του από την Tesla, προκειμένου να τον βοηθήσουν να πάρει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του Twitter.

Γεγονός είναι ότι από την ανακοίνωση των αλλαγών μέχρι την υλοποίησή τους, θα μεσολαβήσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τους ρυθμούς τους οποίους δουλεύει ο ίδιος αναμένεται να γίνει συντομότερα από τις προβλέψεις.

Αυτές είναι οι πέντε μεγάλες αλλαγές που ο Έλον Μάσκ θέλει να κάνει στο Twitter.

1.Μείωση των θέσεων εργασίας

Οι υπάλληλοι του Twitter προετοιμάζονται για απολύσεις από τότε που ο Μασκ ανέλαβε τα ινία και απέλυσε την εκτελεστική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Παράγκ Άγκραουαλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένοι υπάλληλοι σε καίριες θέσεις ενημερώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι αναμένεται να χάσουν την δουλειά τους.

Ο δισεκατομμυριούχος φέρεται ήδη να έχει δώσει εντολή για απολύσεις και μάλιστα θέλει να πραγματοποιηθούν άμεσα.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσους εργαζομένους θα αποδεσμεύσει και από ποια τμήματα, αλλά ορισμένοι διευθυντές έχουν ήδη κληθεί να φτιάξουν λίστες με τους εργαζομένους προς απόλυση, τις οποίες και ο Μασκ ζήτησε να τις έχουν έτοιμες μέχρι χθες 1η Νοεμβρίου.

Βέβαια η συγκεκριμένη ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς οι εργαζόμενοι έλαβαν δωρεάν μετοχές (stock grants), οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των αποδοχών τους.

2.Νέα διοίκηση

Ο Μασκ θέλει να αλλάξει ριζικά την διοίκηση του Τwitter και γι’ αυτό έχει στραφεί σε παλιούς φίλους για συμβουλές, ενώ συχνές είναι και οι συναντήσεις του με τον David Sacks, επιχειρηματία και φίλο του από την PayPal.

Επίσης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Jason Calacanis, φίλο και επενδυτή, και τον Sriram Krishnan, πρώην στέλεχος του Twitter και νυν γενικό συνεργάτη της εταιρείας Andreessen Horowitz.

Δημοσιεύματα γνωστοποίησαν ότι η ομάδα αυτή συζητά το μέλλον του Twitter και αναμένεται να έχει άμεση επαφή με την νέα διοίκηση.

Επίσης ένα όνομα που αναφέρεται αρκετά συχνά είναι ο Kayvon Beykpour, ο πρώην επικεφαλής του Twitter που απολύθηκε νωρίτερα φέτος από τον προηγούμενο CEO.

Ο Beykpour εθεάθη στο γραφείο μετά την εξαγορά και έχει προσεγγιστεί για επιστροφή, τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

3.Αναβίωση του Vine

Ο Μασκ σκέφτεται να αναβιώσει το Vine! Το Vine, που εξαγοράστηκε από το Twitter το 2012, ήταν μια δημοφιλής εφαρμογή σύντομων και κατά βάση χιουμοριστικών βίντεο, η οποία όμως έκλεισε μετά από τέσσερα χρόνια.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε πολλές ομοιότητες με το TikTok της ByteDance Ltd. και παραπέμπει στα Reels του Instagram και τα Shorts του YouTube.

Πολλοί υπάλληλοι προσφέρονται εσωτερικά για να εργαστούν στο Vine, ελπίζοντας ότι η συμμετοχή σε μια προσπάθεια για την οποία είναι ενθουσιασμένος ο Μασκ μπορεί να τους βοηθήσει να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Η επαναφορά του δεν θα ήταν τόσο απλή όσο η ενεργοποίησή του.

Το προϊόν, που έκλεισε το 2016, είναι χτισμένο σε παλιό κώδικα που δεν μπορεί να ακολουθήσει τα τρέχοντα συστήματα του Twitter και πιθανότατα θα έπρεπε να ξαναγραφτεί.

Αυτό όμως θα οδηγούσε τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο σε άλλες προκλήσεις, όπως η δυνατότητα συνεργασιών για δικαιώματα μουσικής και η ανάγκη για καλύτερες λειτουργίες πληρωμής δημιουργών.

4.Blue tick… επί πληρωμή και για όλους

Ο Μασκ αναμένεται να χρεώνει τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν το «Blue tick» δίπλα στο όνομα του λογαριασμού τους.

Το πλάνο αυτό προκάλεσε πολλά σχόλια από χρήστες του Twitter, ορισμένοι από τους οποίους είπαν ότι δεν θα πλήρωναν ποτέ για κάτι που προσφερόταν δωρεάν όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορεί αρχικά να είχε γνωστοποιήσει ότι η τιμή για το «Blue tick Verification» ήταν 20 δολάρια τον μήνα, αλλά σε νέα του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι η τιμή θα είναι 8 δολάρια τον μήνα. Βέβαια τόνισε ότι με την καταβολή αυτού του αντίτιμου ο χρήστης θα έχει:

– Προτεραιότητα στις απαντήσεις, τις αναφορές και την αναζήτηση, η οποία είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και μηνυμάτων απάτης.

– Δυνατότητα δημοσίευσης βίντεο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

– Λιγότερες διαφημίσεις

5.Έλεγχος περιεχομένου και ελευθερία λόγου

Η πιο γνωστή πρόταση του Μασκ για το μέλλον του Twitter είναι ότι θα υπάρχει «ελευθερία λόγου» από όλους τους λογαριασμούς. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς σκοπεύει να το κάνει, καθώς είχε δηλώσει ότι εξετάζει τους «κανόνες» αναφορικά με την πολιτική παραπληροφόρησης, η οποία τιμωρεί τις ψευδείς αναρτήσεις.

Το Bloomberg συμπληρώνει ότι ζήτησε από την ομάδα του να επανεξετάσει το θέμα των «υβριστικών σχολίων» καθώς στους όρους του Twitter αναφέρεται ότι οι χρήστες μπορούν να τιμωρηθούν για «στοχευμένη, λανθασμένη φυλετική ή μη ονομασία διεμφυλικών ατόμων».

Όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι σαφές εάν ο Μασκ θέλει να ξαναγραφούν οι πολιτικές ή να αρθούν εντελώς οι περιορισμοί.

Η δήλωσή του αναφορικά με την… απόλυτη ελευθερία λόγου ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες της πλατφόρμας να υποστηρίζουν ότι εάν το πραγματοποιήσει, θα αλλάξει τον χαρακτήρα που προσπαθεί να διατηρήσει το Twitter.

Διαβάστε ακόμη: