Πως λέμε στους αγώνες της Φόρμουλα – 1  όταν ο δεύτερος κατά σειρά οδηγός πλησιάζει πολύ τον προπορευόμενο πρώτο με το μονοθέσιό του; «Τον πάει προφυλακτήρα!».

Έτσι ακριβώς πηγαίνει πλέον το φυσικό αέριο στην τιμή, το μέχρι πρότινος πολύ φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι διεθνείς τιμές του αερίου έπεσαν κατακόρυφα και το καύσιμο αυτό είναι πλέον πολύ κοντά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

«Ανακαλείται» έτσι η σημαντική επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε τα δύο καύσιμα της θέρμανσης «πάνε προφυλακτήρα» όπως λένε στην αγορά. Το πετρέλαιο επιδοτείται με 32,5 λεπτά το λίτρο (25 λεπτά η κρατική επιδότηση ως τα τέλη του έτους, συν 7,5 λεπτά από τα διυλιστήρια), ενώ το αέριο πολύ λιγότερο, μόνο με 2,5 λεπτά.

«Έτσι όπως πάμε η λιανική του αερίου το Νοέμβριο θα πάει στα 12 λεπτά η κιλοβατώρα, αφού υπολογιστεί η επιδότηση της ΔΕΠΑ, με βάση τον μέσο όρο του TTF του προηγούμενου μηνός» μας λέει παράγοντας της αγοράς.

Η μέση τιμή του φυσικού αερίου στον «κόμβο» TTF που είναι το «ενεργειακό χρηματιστήριο» του Άμστερνταμ να έκλεισε στα 136-144 ευρώ η μεγαβατώρα τον Οκτώβριο. Το Σεπτέμβριο ήταν στα 210 ευρώ ενώ αντίστοιχα και η επιδότηση της ΔΕΠΑ μειώθηκε από τα 9 στα 2,5 λεπτά.

Εν τω μεταξύ η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε παράταση της επιδότησης των 6 λεπτών (7,5 λεπτά μετά τον ΦΠΑ) μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, η δε, Motor Oil συνεχίζει να προσφέρει ανταγωνιστική τιμολόγηση με εκείνη του Οκτωβρίου.

Αλλά και οι θυγατρικές εμπορικές των Ομίλων, δηλαδή ΕΚΟ, BP, Shell, Avin, Cyclon κάνουν ξεχωριστή εκπτωτική πολιτική, οπότε οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το καύσιμο σε τιμή κάτω των 1,40 ευρώ ανά λίτρο για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες.

Αν κάνουμε μετατροπή των λιανικών τιμών ώστε να «ομογενοποιηθεί» το αποτέλεσμα, η τιμή για το πετρέλαιο το μήνα Νοέμβριο θα κυμανθεί στα επίπεδα των 12-13 λεπτών το λίτρο και του αερίου στα ίδια σχεδόν.

Διαβάστε ακόμη: