Βρισκόμαστε σε καθαρά προεκλογικό κλίμα και σε μία περίοδο που αυτά που επικρατούν και απασχολούν την επικαιρότητα, δεν είναι δυστυχώς τα σοβαρά, που αφορούν στην κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματά της, αλλά οι ανέξοδοι πολιτικοί-κομματικοί εντυπωσιασμοί.

Κανείς σχεδόν δεν δίνει σημασία σε καίριες επισημάνσεις ακόμα και καταξιωμένων διεθνών οίκων και οργανισμών, όπως αυτή προ ημερών του ΟΟΣΑ, για την οποία σας υποσχέθηκα ότι θα επανέλθω.

Όχι ότι δεν είχε θετικά σημεία η έκθεση του Οργανισμού, αλλά προτιμώ να επικεντρωθώ στις πολύ σοβαρές διαπιστώσεις και επισημάνσεις που περιείχε το πόνημα του, οι οποίες πέρασαν σχεδόν εν κενώ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Τι μας είπε, λοιπόν, με τη μελέτη του ο ΟΟΣΑ και τι προκύπτει από τις παρατηρήσεις – παροτρύνσεις του, προκειμένου να κατανοήσουμε που πραγματικά βρισκόμαστε από οικονομική άποψη και αναλόγως να σπεύσουμε σε αλλαγές και διορθώσεις όσων προβλημάτων εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας; Σταχυολογώ:

  • Για τον πληθωρισμό επισημαίνει ότι βασική αιτία για τον καλπασμό του σε δυσθεώρητα ύψη αποτελεί η εκτός ελέγχου δραστηριότητα βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, που αυξάνουν χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους τις τιμές τους και στη χονδρική και συνακόλουθα και στη λιανική, με απροστάτευτο θύμα φυσικά τον καταναλωτή.
  • Για την περιβόητη ανταγωνιστικότητα, που υποτίθεται ότι λειτουργεί ως μοχλός εξισορρόπησης των τιμών σε κάθε στάδιο παραγωγής και εμπορίας προϊόντων και ειδών, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ύπαρξη ολιγοπωλίων, τα οποία έχουν πλήρη έλεγχο επιμέρους αγορών και συνάμα δεν επιτρέπουν την είσοδο νέων ανταγωνιστών.
  • Παράλληλα, ο Οργανισμός επισημαίνει κάτι που έχει ιδιαίτερη και μεγάλη αξία, καθώς μόνο για… σοσιαλιστικές ιδέες δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Πρόκειται για επίμαχο σημείο, που πάντα εγείρει πολιτικές αψιμαχίες και αποτελεί την αφετηρία προεκλογικών προγραμμάτων, δηλώσεων και υποσχέσεων, προς τη μία ή την άλλη πλευρά των άμεσα ενδιαφερομένων, αν και θα έπρεπε να αποτελεί σημείο συνάντησής τους. Ο ΟΟΣΑ, λοιπόν, καταγράφει το γεγονός ότι στη χώρα μας η φορολογία στα κέρδη και στο κεφάλαιο βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις στη συνολική λίστα χωρών – μελών του και αναφέρει ευθέως ότι πρέπει να αυξηθούν, με παράλληλη μείωση της φορολογίας στα μεσαία εισοδήματα. Αυτά, δηλαδή, ειρήσθω εν παρόδω, που συνήθως ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, ανεξάρτητα αν τελικά οι επιλογές τους δικαιώνονται ή όχι.

Μπορεί να φανεί απαισιόδοξο, αλλά πράγματι φρονώ ότι είναι. Επι της ουσίας της μελέτης του ΟΟΣΑ, η μεν κυβέρνηση έμεινε στις…χειραψίες, η δε αντιπολίτευση αξιοποίησε σε προεκλογικού χαρακτήρα αντιδράσεις κάποια σημεία της.

Δηλαδή, βρέχει μεν, αλλά ο βρεγμένος δεν τη φοβάται, την έχει στο πετσί του και δεν σκέφτεται να πάρει ομπρέλα.

Αντί τα επιτελεία της κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα, που βρίσκονται δίπλα τους καθημερινά, αντί να συλλογιστούν την επόμενη ημέρα οικονομίας και κοινωνίας, επιδίδονται στην ίδια πάντα άσκηση, είτε στην ωραιοποίηση καταστάσεων είτε στον στείρο καταγγελτικό λόγο.

Οι στρεβλώσεις στο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι και στο σώμα της κοινωνίας είναι πολλές, επικίνδυνες και αυξάνονται καθημερινά, όσο δεν υπάρχει αφύπνιση όλων, στοιχειώδης προγραμματισμός για το μέλλον της κοινωνίας και μέθοδος σταδιακής εξόδου από το τούνελ που εισερχόμεθα αργά αλλά σταθερά και ας μην ομολογείτε.

Διαβάστε ακόμη: