Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα (22/08) από τα υψηλά πολλών εβδομάδων, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να κρατούν τους επενδυτές επικεντρωμένους στις προσδοκίες για περισσότερη νομισματική σύσφιγξη.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και αν το σενάριο ύφεσης στη Γερμανία φαντάζει ολοένα και πιθανότερο, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ.

Οι επενδυτές αναμένουν τα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη μεταποίησης PMI, αναζητώντας ενδείξεις για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, κάτι που ενδεχομένως θα δώσει σήματα ύφεσης και θα μειώσει την προοπτική μίας περαιτέρω επιθετικής πολιτικής, τόνισε το Ρόιτερς.

«Οι PMI του Αυγούστου δεν είναι πιθανό να περιγράψουν μία… ρόδινη εικόνα για την οικονομία και κατά αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εμφανισθεί κάποια ζήτηση για “ασφαλή” ομόλογα», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 1.20%. Την Παρασκευή (19/08), ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου, στο 1.242%.

«Οι επόμενες ημέρες θα υποδείξουν εάν η αγορά έχει δημιουργήσει μία επαρκή βάση βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές και ίσως χρειασθεί να ενημερωθούν για τις “εκρηκτικές” προοπτικές του πληθωρισμού και τις συζητήσεις για επιθετική πολιτική από την Κεντρική Τράπεζα», είπαν αναλυτές της Commerzbank.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1.5 μονάδα βάσης στο 3.473%, μετά την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από την 22α Ιουλίου στο 3.533%, πριν από τρία 24άωρα.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 227 μονάδες βάσης· είχε φθάσει στις 229.4 μονάδες εν μέσω προσδοκιών για περισσότερη νομισματική σύσφιγξη και ανησυχιών, εν όψει των ιταλικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν, μετά τις διακοπές – Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα