Η κατάταξη των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς βάσει της δραστηριότητάς τους στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, είναι η ακόλουθη:

1. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
2. BNP PARIBAS S.A.
3. DEUTSCHE BANK AG
4. EUROBANK SA
5. GOLDMAN SACHS BANK EUROPE SE
6. BofA SECURITIES EUROPE SA
7. ALPHA BANK
8. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
9. JP MORGAN SE
10. SOCIETE GENERALE
11. BARCLAYS BANK IRELAND PLC
12. COMMERZBANK AG
13. CITIGROUP GLOBAL MARKETS EUROPE AG
14. NOMURA FINANCIAL PRODUCTS EUROPE GmbH
15. MORGAN STANLEY EUROPE SE
16. INTESA SANPAOLO S.p.A.
17. HSBC CONTINENTAL EUROPE

Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς (ΒΔΑ) ορίζονται χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα ή επενδυτικοί οίκοι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξουσιοδοτημένα ως τέτοια σε άλλη δικαιοδοσία από εποπτική αρχή η οποία, κατά την κρίση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (στο εξής “Αρμόδιες Αρχές”), επιβάλλει επαρκή εποπτεία/καθεστώς προστασίας των επενδυτών, και επιλέγονται για να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στην αγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, όπως συμμετοχή στις κοινοπραξίες και δημοπρασίες στην πρωτογενή αγορά και τη διενέργεια πράξεων (αγοράς και πώλησης) στην οργανωμένη Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (στο εξής “ΗΔΑΤ”) σε τιμές που είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν.

Η επιλογή των ΒΔΑ γίνεται ανά έτος με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Να έχουν ελάχιστα ίδια κεφάλαια ύψους 375 εκατ. ευρώ. Για τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών, νοούνται τα ίδια κεφάλαια των μητρικών τραπεζών στις χώρες που εδρεύουν. Με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας περί επαγγελματικού απορρήτου, θα αξιολογείται και η εν γένει κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

2. Να έχουν οργανωμένη υπηρεσιακή μονάδα (Dealing Room και Back Office) για τη διενέργεια πράξεων στην αγορά τίτλων και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις των ΒΔΑ, σύμφωνα με το Άρθρο 4 της παρούσης.

3. Για την επιλογή των ΒΔΑ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν ως ποσοτικά κριτήρια κατά προτεραιότητα και σωρευτικά η συμμετοχή τους στην ΗΔΑΤ, στο MTS και σε άλλους, σύμφωνα με την οδηγία MiFID ΙΙ, τόπους διαπραγμάτευσης. Επικουρικά, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν ως ποιοτικά κριτήρια η συμμετοχή τους στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (over-the-counter), η δραστηριότητά τους στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές και οι προτάσεις τους για τα επιχειρησιακά τους σχέδια για το έτος στο οποίο αφορά η επιλογή.

Διαβάστε ακόμη: