Προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι ξεκάθαρα η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος.

Παρότι, στις δηλώσεις του στο Action24 διευκρίνισε πως από τη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί ούτε να σχολιάσει, ούτε να αξιολογήσει ενδεχόμενες ή διαφαινόμενες συμφωνίες στον τραπεζικό κλάδο ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, απάντησε στο ερώτημα γιατί θα ήταν θετικό για την ελληνική οικονομία να δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός πυλώνας.

«Ξεκάθαρα ναι, γιατί είναι προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση το λέει συστηματικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι άπαξ και φτιαχτεί αυτός ο 5ος τραπεζικός πυλώνας ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών θα ενισχυθεί, θα ενταθεί και αυτό θα έχει άμεση συνέπεια, θετικότατη στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Θα μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, ακριβώς γιατί θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, οι τράπεζες θα δίνουν ευκολότερα δάνεια στον κόσμο. Θα μειωθούν οι προμήθειες. Οσο μπαίνουν νέοι παίχτες στον τραπεζικό κλάδο σοβαροί και ισχυροί με απώτερο και άμεσο όφελος στους ίδιους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

«Στο χείλος της καταστροφής η Τράπεζα Αττικής επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίασε και την ανακοίνωση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για τον 5ο πυλώνα, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο, ενώ υπενθύμισε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Τράπεζα Αττικής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλό είναι να έχουμε μπροστά μας επίσης ανακοινώσεις και όταν τις έχουμε, να τις αξιολογούμε και να λέμε τα θετικά και τα αρνητικά. Αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση ωστόσο είναι για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προχωρήσει σε μία τέτοια ανακοίνωση για ένα θέμα το οποίο ξαναλέω δεν έχει επισημοποιηθεί, δεν έχουμε μπροστά μας κάτι δεδομένο για να μπορούμε να το σχολιάσουμε για την τράπεζα Αττικής» είπε ο κ. Τσάπαλος.

Και συνέχισε: «Η Τράπεζα Αττικής θυμίζω τι τράπεζα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία προνομιακή τράπεζα, η οποία συστηματικά εξυπηρετούσε επιχειρηματικά συμφέροντα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία τράπεζα που επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεινοπάθησε, έχασε μεγάλο κομμάτι των πελατών της, ήταν στο χείλος της καταστροφής, ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν τα δάνεια και οι εγγυητικές επιστολές ήταν πάρα πολύ ύποπτος και διαβλητός. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση πως έσπευσε να κάνει αυτή την ανακοίνωση. έτω μία απορία μου, δεν ξέρω γιατί αυτό το τρέξιμο για να γίνει αυτή η δήλωση».

«Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου δίνει σήμα στους επενδυτές»

Ο κ. Τσάπαλος πρόσθεσε ακόμα και τη σημασία της επιρροής της επενδυτικής βαθμίδας στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου γιατί δίνει σήμα και στους έξω και στους μέσα ότι η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα την οποία μπορούν να εμπιστευτούν οι επενδυτές.

«Η επενδυτική βαθμίδα έχει επιρροή στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου γιατί δίνει σήμα και στους έξω και στους μέσα ότι η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα που μπορείτε να επενδύσετε και στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. Αρα αν δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός κλάδος η εικόνα και η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί διεθνώς και στο τραπεζικό κομμάτι και συνολικότερα. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας το να έχουμε ισχυρούς παίχτες, ισχυρές τράπεζες στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι ένα σήμα ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, “ελάτε να επενδύσετε στη χώρα μας”» σχολίασε.

Διαβάστε ακόμη