Στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού και τον συνακόλουθο εγκλεισμό με τις διαδοχικές καραντίνες που έχει αδιαμφισβήτητα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στην ψυχική υγεία όλων μας, στον καθένα σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο το πρότυπο κέντρο ψυχικής υγείας ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ δημιούργησε την Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Μία ομάδα ανθρώπων που έχει επιβαρυνθεί ψυχικά ιδιαίτερα, είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως κοινωνικές αδυναμίες, οπότε και η κοινωνική απομόνωση των τελευταίων δύο ετών έχει λειτουργήσει, κατά κύριο λόγο, συντριπτικά τόσο στην ατομική ψυχική τους υγεία, όσο και στην ένταξη και λειτουργικότητά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη για ψυχική στήριξη και καλλιέργεια της κοινωνικής επαφής, η Επιστημονική Ομάδα του κέντρου ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την ίδρυση και  λειτουργία ανοιχτής Ομάδας Κοινωνικών Δεξιοτήτων υπό την επίβλεψη και συντονισμό του κ. Γεωργίου Κυριαζόπουλου, Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή. Το διάστημα λειτουργίας της Ομάδας Κοινωνικών Δεξιοτήτων ορίζεται από τις 03/05/2022 έως τις 31/07/2022.

Η Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων πρόκειται δηλαδή, αρχικά για μια τρίμηνη παρέμβαση, με σκοπό όμως να εξακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο 2022 εάν και εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η ομάδα είναι «ανοιχτή» και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε όσες συναντήσεις επιθυμούν. Επίσης, νέα μέλη μπορούν να εισέλθουν στην ομάδα σε οποιοδήποτε στάδιο (εφ’ όσον φυσικά έχουν εγκριθεί για συμμετοχή από τον συντονιστή της ομάδας).

Η Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων απευθύνεται σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 25 ετών που αντιμετωπίζουν αδυναμίες κοινωνικοποίησης και διατήρησης της κοινωνικής επαφής. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει νέους/νέες που αντιμετωπίζουν διαταραχές από το Αυτιστικό Φάσμα, υψηλής λειτουργικότητας, χωρίς νοητική υστέρηση, (συμπεριλαμβανομένης και της διαταραχής Asperger) αλλά και ανθρώπους, στο αναφερόμενο ηλικιακό φάσμα, που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε δομικό περιορισμό κοινωνικών δεξιοτήτων (πχ ναρκισσιστικές διαταραχές, ψυχώσεις, κοινωνικές φοβίες κλπ). Η ομάδα δεν είναι ψυχοθεραπευτικού τύπου και ως εκ τούτου ενθαρρύνεται η ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων μεταξύ των μελών και η επαφή μεταξύ τους και εκτός ομάδας.

Το εύρος της ομάδας θα κυμαίνεται από 3 έως 7 μέλη. Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται  εντός του χώρου του κέντρου μας σαν σημείο συνάντησης, αλλά θα περιλαμβάνουν και εξωτερικές δραστηριότητες (για καφέ ή φαγητό). Η διάρκεια των συναντήσεων ορίζεται στις 1.30 με 2 ώρες και οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 19.00 με 21.00. Όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊό Covid 19 θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και θα υπάρξουν και επιπλέον μέτρα προστασίας που θα τεθούν από εσωτερικό πρωτόκολλο για όλους τους συμμετέχοντες στην Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του κέντρου ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ.