Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μοιάζουν με καμία άλλη διοργάνωση. Εν μέσω πανδημίας, και μετά την περσινή τους αναβολή, όσα θα συμβούν στο Τόκιο τον επομένου μήνα θα καθηλώσουν τον πλανήτη επί δεκαέξι ημέρες που θα «ενώσουν» τον κόσμο, μια χρονιά γεμάτη αποστάσεις.

  • Το Τόκιο είναι η πρώτη πόλη που θα διοργανώσει για δεύτερη φορά Παραολυμπιακούς Αγώνες.
  • Είναι η δεύτερη φορά που η Θερινή Ολυμπιάδα γίνεται εκεί. Η πρώτη διεξήχθη το 1964, και ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που οι Αγώνες έγιναν στην Ασία. Η Ιαπωνία φιλοξένησε επίσης τους Χειμερινούς Αγώνες στο Σαπόρο το 1972 και στο Ναγκάνο το 1998.
  • Τα μετάλλια των Αγώνων είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Για τρία χρόνια, οι Ιάπωνες πολίτες δώριζαν τις άχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές τους, και οι μηχανικοί της Επιτροπής κατάφεραν να εξαγάγουν 32 κιλά χρυσού, 3,5 τόνους ασημιού και 2,2 τόνους χαλκού, ανακυκλώνοντας 78.985 τόνους ηλεκτρονικών συσκευών. Όλα αυτά έδωσαν στους διοργανωτές 5.000 καινοτόμα μετάλλια.

  • Το νέο εθνικό στάδιο της Ιαπωνίας ανακατασκευάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Πρόκειται για το κεντρικό στάδιο των Αγώνων και του 1964, και πλέον θα έχει χωρητικότητα 68.000 θέσεων.
  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο είναι οι πρώτοι οι οποίοι αναβλήθηκαν. Οι Αγώνες είχαν αλλάξει έδρα το 1908, όταν μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Αγγλία, λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου το 1906, ενώ το ίδιο συνέβη το 1940, όταν από το Τόκιο πήγαν στο Ελσίνκι εξαιτίας της εισβολής της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937, για να ματαιωθούν οριστικά λόγω του Πολέμου, που μόλις είχε ξεκινήσει. Η Ολυμπιάδα ακυρώθηκε επίσης το 1916 και το 1944, λόγω του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αντίστοιχα.
    Τριάντα τρία (33) αθλήματα θα λάβουν χώρα στο Τόκιο, ακριβώς 24 περισσότερα από όσα έγιναν στην Αθήνα, το 1896.
  • Στην Ολυμπιάδα του Τόκιο εγκαινιάζονται τέσσερα νέα αθλήματα. Το surfing, το skateboarding, η αναρρίχηση και το καράτε γίνονται για πρώτη φορά ολυμπιακά σπορ, γνωρίζοντας άνευ ορίων παγκόσμια αναγνώριση. Παράλληλα, γίνεται ολυμπιακό άθλημα το αγαπημένο μας «on» στο μπάσκετ και επιστρέφουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα το σόφτμπολ και το μπέιζμπολ ύστερα από 13 χρόνια!
  • Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα που μποϊκοτάρει τους Αγώνες. Οι αθλητές της δεν θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά το 1988, οπότε είχαν διεξαχθεί στη γείτονα Νότια Κορέα.
  • Αυτοί θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο στις κερκίδες, απογοητεύοντας τους Ιάπωνες φίλους των σπορ.

  • Ο Μιραϊτόουα και η Σομέιτι θα είναι οι πρώτες μασκότ-ρομπότ στην ιστορία των Αγώνων και δημιουργήθηκαν με την τεχνολογία της Toyota, έχοντας ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Ο άσπρος και μπλε Μιραϊτόουα, που είναι η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, συνδυάζει τις ιαπωνικές λέξεις «mirai» και «towa» και σημαίνει «αιωνιότητα», ενώ η Σομέιτι, η οποία θα είναι η μασκότ της Παραολυμπιάδας, είναι ροζ και άσπρη και πήρε το όνομά της από μια ποικιλία κερασιάς.