Οι εισαγγελικές αρχές του Τόκιο πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία των διαφημιστικών εταιρειών Hakuhodo DY Holdings και Tokyu Agency, σε σχέση με πιθανή χειραγώγηση προσφορών για τις δοκιμαστικές εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, NTV.

Οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν, επίσης, έφοδο σε ακόμη δύο εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας τηλεοπτικής παραγωγής FCC, θυγατρικής της Fuji Media Holdings, βάσει πληροφοριών της εφημερίδας Asahi. Τοπικά Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εταιρείες ερευνώνται ως ύποπτες για χειραγώγηση προσφορών για συμβάσεις που σχετίζονται με δοκιμαστικές διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

Έφοδοι είχαν λάβει χώρα και την Παρασκευή (25/11) στη διαφημιστική εταιρεία Dentsu Group, στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας για φερόμενη διαφθορά κατά την προετοιμασία των Αγώνων του 2020, οι οποίοι αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Dentsu κυριαρχεί στη διοργάνωση εκδηλώσεων, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις στην Ιαπωνία και βοήθησε να εξασφαλισθούν οι τελευταίοι Αγώνες, για το Τόκιο. Ο όμιλος, ο οποίος αποτιμάται σε περίπου 9 δισ. δολάρια, διαθέτει εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες.

Ο Χαρουγιούκι Τακαχάσι, πρώην στέλεχος της Dentsu, έχει συλληφθεί τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες, με την κατηγορία ότι έλαβε δωροδοκίες από διάφορες εταιρείες που έγιναν χορηγοί των Αγώνων.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο προηγούμενο σκάνδαλο χορηγιών περιλαμβάνουν την Aoki Holdings, εταιρεία ένδυσης που επιμελήθηκε τις εμφανίσεις της Ολυμπιακής oμάδας της Ιαπωνίας και τη Sun Arrow, η οποία παρήγαγε τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές μασκότ του Τόκιο με τα ονόματα Μιραϊτόβα και Σομάιτι.

Οι εικασίες αυξάνονται ότι το σκάνδαλο ίσως επηρεάσει την υποψηφιότητα της Ιαπωνίας, για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι παρακολουθεί την έρευνα, τονίζοντας ότι εκφράζει «κάθε ενδιαφέρον, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Διαβάστε ακόμη: