Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη «συντριπτική πλειοψηφία» των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κατά αμάχων, οι οποίες αποτελούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σε έκθεση για τα γεγονότα σε τέσσερις βόρειες επαρχίες, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία σημείωσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιακρίτως περιοχές που προσπαθούσαν να καταλάβουν και «επιτέθηκαν σε αμάχους που μοχθούσαν να διαφύγουν».

Διαπίστωσε, επίσης, κακοποιήσεις που διέπραξαν ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων ατόμων που δε συμμετείχαν στις εχθροπραξίες και πυροβολήθηκαν, τραυματίσθηκαν ή βασανίσθηκαν.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων που εντοπίσθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου», ανέφερε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, σε περίληψη της έκθεσης.

Η έκθεση κάλυψε γεγονότα που κατεγράφησαν στο βόρειο Κίεβο και τις περιφέρειες Τσερνίχιφ, Χάρκοβο και Σούμι στο χρονικό διάστημα μεταξύ του τέλους Φεβρουαρίου και Μαρτίου, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι τέσσερις αυτές περιφέρειες έχουν από τότε ανακαταληφθεί πλήρως από την Ουκρανία, μετά την αποτυχία της ρωσικής επίθεσης στην πρωτεύουσα πόλη. Οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες ανακατέλαβαν περιοχές κοντά στο Κίεβο, βρήκαν δεκάδες πτώματα σε δρόμους και τοποθεσίες μαζικής ταφής ανθρώπων που σκοτώθηκαν υπό ρωσική κατοχή.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αν και έχει ισοπεδώσει χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις σε όλη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας.

Το Κίεβο έχει αναφέρει ότι θα τιμωρήσει όλους όσοι διέπραξαν κακοποιήσεις από τις δικές του δυνάμεις, ωστόσο, πιστεύει ότι ο αριθμός τέτοιων περιστατικών είναι μικρός.

Διαβάστε ακόμη: