«Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει», τόνισε σήμερα (26/09) ο κ. Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την «εξάλειψη» όλων των πυρηνικών όπλων ως «απαραίτητη», μετά τις απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενη χρήση, στην Ουκρανία.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε φέρει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του αφανισμού», υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ειδική συνεδρίαση της Συνέλευσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων και συμπλήρωσε ότι «σήμερα, δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακούμε ξανά πυρηνικούς εκφοβισμούς».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει. Η ιδέα ότι μία χώρα μπορεί να προκαλέσει και να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, είναι παράλογη», τόνισε και προσέθεσε ότι «χωρίς την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη ή αίσθημα ασφάλειας».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ότι ίσως χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» ώστε να υπερασπισθεί την πατρίδα του, εντείνοντας την ανησυχία για ενδεχόμενη πυρηνική σύγκρουση, για πρώτη φορά από το 1945.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χιροσίμα τον περασμένο Αύγουστο για την 77η επέτειο της ρίψης ατομικής βόμβας, εξέφρασε, επίσης, τη θλίψη του για την έκβαση της διάσκεψης, αναφορικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ 191 κρατών, η Ρωσία «μπλόκαρε» την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης, κυρίως λόγω των αναφορών στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζήτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει τη ρητορική «εκτόξευσης» απειλών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ξανά ότι «η χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε καταστροφικές συνέπειες».

Διαβάστε ακόμη: