Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Ο Ζάιτσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία –ένας κίνδυνος τον οποίο έχουν συζητήσει δημόσια Δυτικοί αξιωματούχοι– δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

Οι προειδοποιήσεις της CIA

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε στις 14 Απριλίου πως, με δεδομένες τις ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, «κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος».

Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανέφερε επίσης πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-25 και ένα MiG-29, στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί αυτοί από ανεξάρτητη πηγή.

H προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για μια πυρηνική επίθεση που θα βάλει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια ακόμα πιο εφιαλτική φάση, εντείνονται, την ώρα που η Ρωσία στέλνει νέο μήνυμα στη Δύση με την «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων που δοκιμάζει.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έκαναν άσκηση προσομοίωσης πυραυλικών πλήξεων με πυρηνική ισχύ στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.