Οι φόβοι για μια πυρηνική επίθεση που θα βάλει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια ακόμα πιο εφιαλτική φάση, εντείνονται, την ώρα που η Ρωσία στέλνει νέο μήνυμα στη Δύση με την «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων που δοκιμάζει.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έκαναν άσκηση προσομοίωσης πυραυλικών πλήξεων με πυρηνική ισχύ στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα που βρίσκεται μεταξύ των μελών της ΕΕ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, η Ρωσία εξασκήθηκε σε προσομοίωση «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» των κινητών βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων Iskander με πυρηνικές δυνατότητες, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Μετά την εκτέλεση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να αλλάξει τη θέση του προκειμένου να αποφύγει «ένα πιθανό πλήγμα αντιποίνων», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας. Οι μάχιμες μονάδες εξασκήθηκαν επίσης σε «ενέργειες σε συνθήκες ακτινοβολίας και χημικής μόλυνσης».

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων από τον Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές λένε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προσπάθησε να κάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο «εύπεπτη» στο κοινό. «Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοπτικές οθόνες μας ότι πρέπει να ανοίξουν τα πυρηνικά σιλό», δήλωσε την Τρίτη ο εκδότης ρωσικής εφημερίδας και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ.

Η Ρωσία είναι από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, διαθέτοντας περίπου 4.500 πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί για πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ένοπλες συρράξεις.

Έχουν τοποθετηθεί σε διηπειρωτικούς πυραύλους σε πυρηνικά σιλό, σε φορητές μονάδες εκτόξευσης, σε στρατηγικά βομβαρδιστικά, ή σε υποβρύχια που πλέουν αθόρυβα στη Βόρεια Θάλασσα και άλλες περιοχές του πλανήτη. Τέτοια πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε λίγα λεπτά και ορισμένα μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν σε κάθε μέρος της υδρογείου.

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν επί του παρόντος σχεδόν αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων, έστω κι αν η Ρωσία επισείει την απειλή χρήσης τους στην παρούσα φάση και διατηρεί μαζί με τις ΗΠΑ στο πυρηνικό δόγμα της το δικαίωμα του πρώτου χτυπήματος, αν αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί» είπε προ ημερών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου. «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε» πρόσθεσε.