Δεν ξέρω πόσοι από όλους μας έχουμε εικόνα από τον θεσσαλικό κάμπο και τη μορφολογία του, πριν τις καταστροφικές πλημμύρες και πως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση.

Μιλάμε για μία ασύλληπτης ισχύος καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, περιουσιών, κατοικιών και κάθε είδους οικιακού εξοπλισμού, πέραν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως πάντα στη χώρα μας είμαστε πρώτοι και στην υπερβολή και στην υποτίμηση γεγονότων.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά “κατακλυσμό του Νώε”.

Αυτό που δεν έχει γίνει κτήμα, όχι μόνο της κοινής γνώμης, αλλά και τοπικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, καθώς και στελεχών των άλλων κομμάτων, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χωριά που δεν πρόκειται πλέον να κατοικηθούν ξανά.

Όπως αναφέρουν ειδικοί – έμπειροι μηχανικοί, γεωλόγοι και εδαφολόγοι – έχουν πνιγεί στη λάσπη και σε ότι φερτό υλικό μπορεί να φανταστεί κανείς, οι κατοικίες έχουν ποτιστεί από τα θεμέλια μέχρι και σε μεγάλα ύψη δίπατων σπιτιών, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες και επικίνδυνες σε οιαδήποτε νέα δοκιμασία είτε αυτή είναι με βροχές είτε με σεισμούς.

Οι ίδιοι επιστήμονες επισημαίνουν προς τη στήλη ότι είναι αναπόφευκτη η ερήμωση πολλών μεγάλων και μικρότερων πόλεων και χωριών και από την προαναφερόμενη αιτία, αλλά και από την ολοένα αυξανόμενη πρόθεση-απόφαση κατοίκων τους είτε να φύγουν σε άλλη χώρα είτε σε άλλη περιοχή, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά μεταναστών.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλήγματα της πλημμύρας είναι πέρα από κάθε φαντασία και εκτείνονται σε κάθε επίπεδο ανθρώπινης λειτουργίας, υποδομών, καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας κλπ.

Το ζωικό ειδικά κεφάλαιο δεν αντικαθίσταται, έχει εκλείψει, με δεκάδες χιλιάδες ζώα πνιγμένα, που αφήνουν στους ιδιοκτήτες τους χρέη και στην οικονομία και την αγορά τεράστιες ελλείψεις προϊόντων που παρήγαγαν, που μόλις τώρα αρχίζουν οι καταναλωτές να αισθάνονται στην τσέπη τους.

Το φυτικό κεφάλαιο επίσης έχει καταστραφεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του και η δυνατότητα να καλλιεργηθούν εκ νέου εκτάσεις μετατίθεται για τον νέο χρόνο και υπό την προϋπόθεση να θεωρηθούν καθαρές από κάθε είδους μόλυνση.

Η πολιτεία και εν προκειμένω η κυβέρνηση, θα πρέπει να πάρει ριζικά και αποφασιστικά μέτρα και όχι ημίμετρα, που θα ροκανίσουν πολύτιμα κεφάλαια με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Όσο κι αν ακούγεται πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, θα πρέπει να σχεδιαστεί η δημιουργία νέων τόπων διαμονής και εργασίας των χωριών που δεν πρόκειται και δεν πρέπει να κατοικηθούν ξανά.

Με ταχύτητα, με προσοχή στην καταλληλόλητα από άποψη ασφάλειας και με σύγχρονες υποδομές που θα αποτρέπουν μελλοντικές εικόνες στο μέλλον, γιατί η κλιματική κρίση μόλις ήρθε και στη χώρα μας.

Είναι βέβαιο, θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια, κατασκευές ασφαλών νέων κτιρίων, άτοκα καλλιεργητικά δάνεια και με περίοδο χάριτος τουλάχιστον τριών ετών, στρατιές μηχανικών, γεωπόνων και κάθε είδους ειδικών, επιλογή σύγχρονων μεθόδων κατασκευής.

Αλλά, μόνο έτσι θα περιοριστεί και η φυγή των κατοίκων και θα ξαναβρεί η γη τον αγρότη της, το γεωργό και τον κτηνοτρόφο της, μόνο έτσι θα αναστηθεί ο θεσσαλικός κάμπος, αλλά και όλα τα ορεινά μέρη που υπέστησαν επίσης πολύ μεγάλες καταστροφές.

Διαβάστε ακόμη: