Στο ρυθμό των τραπεζών θα εξακολουθήσει να κινείται και τις επόμενες εβδομάδες η χρηματιστηριακή αγορά , καθώς μια σειρά παράγοντες συνηγορούν στην άποψη ότι όσα πρόκειται να συμβούν στο εξής στον τραπεζικό κλάδο , θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου.

Όντως οι εξελίξεις είναι πυκνές και σηματοδοτούνται από τις …εξετάσεις που πρόκειται να δώσει ο τραπεζικός κλάδος στα αρμόδια όργανα , ώστε να λάβει το ΟΚ , για τα επόμενα βήματα: Βασικό εξ αυτών και πρώτο για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 , το οποίο έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν προϊδεάσει για αυτό, αλλά η οριστική έγκρισή πρέπει να δοθεί από τον ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο τον SSM.

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να βρεθεί στην Αθήνα πολυμελές κλιμάκιο του οργανισμού και μία από προτεραιότητες που θα εξετάσει είναι κατά πόσον οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για την διανομή μερίσματος.

Αν και τα αποτελέσματα του 2022 , αναμένεται να το επιτρέπουν αυτό , υπάρχει το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου φόρου που κατά πολλούς θεωρείται «δώρο» του δημοσίου προς τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι τράπεζες κατά τα τελευταία έχουν πέραν των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και την αφερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου που προκάλεσε σοβαρότητα προβλήματα στη λειτουργία τους , όπως και στην χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και το γενικότερο πλαίσιο της αγοράς των ακινήτων, πρόκειται να αποτελέσει ένα δεύτερο σημείο το οποίο θα εξετάσουν οι ελεγκτές του SSM.

Αν και κατά καιρούς επί του θέματος έχουν υποστηριχθεί διαφορετικές απόψεις , η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα έχει δείξει το σημείο που εξαντλούνται τα όρια της.

Σύμφωνα με αυτά τάσσεται υπέρ της προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών κατηγοριών πολιτών με ειδικά μέτρα αλλά οι κάθε λογής μπαταχτσήδες θα κληθούν να πληρώσουν.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών του SSM θα βρεθεί η χρηματοδότηση από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά .

Και στον τομέα αυτό πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ναι μεν αύξηση στις χορηγήσεις , αλλά με …ρέγουλα ώστε να αποφευχθεί η περιπέτεια νέων «κόκκινων» δανείων .

Οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να αυξήσουν το ήδη μεγάλο απόθεμα «κόκκινων» και γι’ αυτό τα δάνεια που χορηγήθηκαν την περίοδο της κρίσης ήταν με αυστηρά κριτήρια, η πιστωτική επέκταση περιορισμένη και γι’ αυτό αποδεικνύονται ανθεκτικά στους …κραδασμούς.

Σημαντική βέβαια ήταν η κρατική στήριξη μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα».

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες υπολογίζουν τους κινδύνους για όλη τη διάρκεια του δανείου και παίρνουν τις ανάλογες προβλέψεις.

Σε ότι αφορά τη τιμολόγηση των δανείων, το προφίλ του δανειολήπτη παίζει καθοριστικό ρόλο ενώ και η «πράσινη» τιμολόγηση – τόσο σε ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις έχει δρομολογηθεί.

O SSM επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης κινδύνου, καθώς το ευρωσύστημα και η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά βιώνουν μια δεύτερη διαδοχική κρίση, μετά από αυτή την πανδημίας.

Εκτενείς θα είναι και οι συζητήσεις για τους προϋπολογισμούς του 2023 και για το business strategy των τραπεζών ώστε να διαπιστωθεί αν οι προβλέψεις των τραπεζών είναι ρεαλιστικές αλλά και για να ενημερωθεί ο επόπτης για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς ειδικά σε ότι αφορά την επέκταση των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις μέχρι τις 6 Μαρτίου οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν τα πρώτα υποδείγματα των εν εξελίξει στρες τεστ τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα