Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα, αφού η Ρωσία χαλάρωσε την απαγόρευση των καυσίμων, απομακρύνοντας τα προηγούμενα κέρδη λόγω της αυστηρότερης προοπτικής προσφοράς και της επιφυλακτικότητας σχετικά με τα επιτόκια που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent ενισχύθηκαν κατά 17 σεντς, ή 0,18%, στα 93,44 δολάρια το βαρέλι, αφού διακανονίστηκαν κατά 3 σεντς χαμηλότερα την Παρασκευή.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 7 σεντς, ή 0,08%, στα 90,10 δολάρια.

Η Ρωσία ενέκρινε ορισμένες αλλαγές στην απαγόρευση εξαγωγής καυσίμων, αίροντας τους περιορισμούς για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως ανεφοδιασμός καυσίμων για ορισμένα πλοία και το ντίζελ με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο τη Δευτέρα.

Ωστόσο η απαγόρευση όλων των τύπων βενζίνης και ντίζελ υψηλής ποιότητας, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, παραμένει σε ισχύ.

«Η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης της Ρωσίας σε μια ήδη στενή αγορά, αντισταθμισμένη με το επιθετικό μήνυμα της Fed ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Tony Sycamore.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, αφού η επιθετική Federal Reserve συγκλόνισε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξησε τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου.

Αυτό ανέτρεψε ένα ράλι τριών εβδομάδων άνω του 10% αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν την προσφορά επεκτείνοντας τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χαμηλή προσφορά προϊόντων καθώς το βόρειο ημισφαίριο οδεύει προς τον χειμώνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου που λειτουργούσαν μειώθηκε κατά οκτώ σε 507 την περασμένη εβδομάδα – ο χαμηλότερος αριθμός από τον Φεβρουάριο του 2022 – παρά τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση της Baker Hughes την Παρασκευή.

Επιδεινώνοντας τους περιορισμούς εφοδιασμού, τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εκτός σύνδεσης για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας τη διαθέσιμη ικανότητα διύλισης κατά 324.000 bpd, δήλωσε τη Δευτέρα η ερευνητική εταιρεία IIR Energy.

Διαβάστε ακόμη: