Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 1% την Τρίτη, ενισχυμένες από τις πιο αυστηρές προοπτικές προσφοράς και καθώς η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ ανέφερε ότι οι μεγάλες οικονομίες τα πήγαιναν καλύτερα από το αναμενόμενο παρά την αύξηση των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent Νοεμβρίου σημείωσαν άνοδο 85 σεντς, ή 0,9%, στα 91,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate για τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν κατά 1,02 δολάρια ή 1,2%, στα 88,31 δολάρια.

Το Brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά σε 10 μήνες, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανία πετρελαίου αισθάνεται έναν συλλογικό κίνδυνο ράλι με την αντίληψη και την πραγματική σύσφιξη σε μέρη της ροής πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, John Evans.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) τήρησε την Τρίτη μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζήτησης για φέτος και το επόμενο έτος, επικαλούμενος την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη παρά την αύξηση των επιτοκίων.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024, σε σύγκριση με αύξηση 2,44 εκατομμυρίων bpd το 2023, ανέφερε ο OPEC στη μηνιαία έκθεσή του. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσιεύει τις προβλέψεις του την Τετάρτη.

Στη Λιβύη, μια θανατηφόρα καταιγίδα οδήγησε το μέλος του ΟΠΕΚ να κλείσει τέσσερις από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική πλευρά το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, που αναμένεται να δημοσιευθούν την Τετάρτη, αναμένεται να δώσουν κάποιες ενδείξεις για την κατεύθυνση των επιτοκίων από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμη: