Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα.

Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ένα βορειοκορεατικό τρένο, που πιθανώς μετέφερε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε αναχωρήσει για τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί νωρίτερα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, αλλά στη συνέχεια αναγνώρισε ότι θα γίνει «τις επόμενες ημέρες», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ, το οποίο απέχει 80 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα.

Σε άλλες ειδήσεις, η Ουκρανία έμεινε ανήσυχη το Σαββατοκύριακο αφού η Ομάδα των 20 εθνών, που συγκεντρώθηκε στην Ινδία για μια σύνοδο κορυφής, απέτυχε να καταδικάσει ρητά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην κοινή τους διακήρυξη.

Πόλεμος «εντός» και όχι «εναντίον» της Ουκρανίας

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να απόσχουν από τη χρήση βίας για την απόκτηση εδαφών και συμφώνησαν ότι η χρήση ή η απειλή πυρηνικών όπλων ήταν «απαράδεκτη», αλλά αναφέρθηκαν στον πόλεμο «εντός» και όχι «εναντίον» της Ουκρανίας.

Οι αναφορές ειδικά στην επιθετικότητα της Ρωσίας παραλείφθηκαν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, ο οποίος φιλοξένησε τους ηγέτες της G20 στη σύνοδο κορυφής στο Δελχί, χαιρέτισε τη συνάντηση ως «την πιο φιλόδοξη στην ιστορία των G20», αλλά η Ουκρανία, η οποία δεν ήταν παρούσα στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι η G20 δεν είχε «τίποτα να γίνει περήφανος για.”

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα επισκεφθεί τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, έχοντας προηγουμένως αρνηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνάντηση.

Οι εικασίες είχαν αυξηθεί ότι μια συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Η Πιονγκγιάνγκ και το Κρεμλίνο το είχαν αρνηθεί, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ρωσική Ομοσπονδία τις επόμενες ημέρες».

Διαβάστε ακόμη: