Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο των ομοσπονδιακών τίτλων την Τετάρτη, αλλά δεν σηματοδότησε το τέλος της επιθετικής εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων.

Για τα νοικοκυριά, αυτό προσφέρει μικρή ανακούφιση από το υπερβολικά υψηλό κόστος δανεισμού.

Το βασικό επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών

Συνολικά, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια 11 φορές σε ενάμιση χρόνο, ωθώντας το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 22 χρόνια.

Δεδομένου ότι η αύξηση των μισθών για πολλούς Αμερικανούς δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τις υψηλότερες τιμές, αυτά τα νοικοκυριά συμπιέζονται και χρεώνονται ακριβώς όταν τα επιτόκια δανεισμού εκτινάσσονται.

Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,5% τον Αύγουστο, ενώ οι δανειολήπτες πληρώνουν περισσότερα για πιστωτικές κάρτες, φοιτητικά δάνεια και άλλα είδη χρέους.

Το επιτόκιο ομοσπονδιακών τίτλων, το οποίο καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα, είναι το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται και δανείζουν η μία στην άλλη overnight. Αν και αυτό δεν είναι το επιτόκιο που πληρώνουν οι καταναλωτές, οι κινήσεις της Fed εξακολουθούν να επηρεάζουν τα επιτόκια δανεισμού και αποταμίευσης που βλέπουν καθημερινά.

Πιστωτικές κάρτες

Δεδομένου ότι οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες έχουν μεταβλητό επιτόκιο, υπάρχει άμεση σύνδεση με το σημείο αναφοράς της Fed. Καθώς το επιτόκιο των ομοσπονδιακών τίτλων αυξήθηκε, το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε επίσης, και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών ακολούθησαν.

Τα ετήσια επιτόκια των πιστωτικών καρτών είναι πλέον πάνω από 20%, κατά μέσο όρο — ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Επιπλέον, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πιεσμένοι από τις υψηλότερες τιμές, περισσότεροι κάτοχοι καρτών κουβαλούν χρέη από μήνα σε μήνα.

Για όσους έχουν καταφέρει να κρατούν μια ισορροπία, δεν φαίνεται μεγάλη ανακούφιση, σύμφωνα με τον Matt Schulz, επικεφαλής πιστωτικό αναλυτή της LendingTree.

«Αν και η Fed επέλεξε να μην αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα σταματήσουν να αυξάνονται σύντομα», είπε.

Εν τω μεταξύ, η κατάρριψη αυτού του χρέους «πρέπει να είναι απολύτως ο στόχος», είπε.

Φοιτητικά δάνεια

Τα ομοσπονδιακά επιτόκια φοιτητικών δανείων είναι επίσης σταθερά, επομένως οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κινήσεις της Fed.

Αλλά οι προπτυχιακοί φοιτητές που λαμβάνουν νέα άμεσα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια πληρώνουν τώρα 5,50% — από 4,99% το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 και 3,73% το 2021-22.

Για όσους έχουν υφιστάμενο χρέος, οι τόκοι συγκεντρώνονται ξανά από την 1η Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο, εκατομμύρια δανειολήπτες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους πληρωμή φοιτητικού δανείου μετά από μια παύση τριών ετών.

Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά φοιτητικά δάνεια τείνουν να έχουν ένα μεταβλητό επιτόκιο που συνδέεται με τα επιτόκια Libor, prime ή γραμματίου του Δημοσίου – και αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δανειολήπτες πληρώνουν ήδη περισσότερους τόκους.

Πόσο περισσότερο, ωστόσο, διαφέρει ανάλογα με το σημείο αναφοράς.

Διαβάστε ακόμη: